Nu är det inte långt kvar på året, och det betyder ju att det snart är dags för nyårsfest. För vissa den bästa, men kanske även den mest överskattade festen på året. Man får inte ha för stora förväntningar, helt enkelt.

ANNONS

Hur man än firar tycker jag att goda viner och god mat är en självklarhet. Detta kräver såklart planering. Tänk vad skönt att ha alla viner hemma några veckor före nyårsfesten!

Här i nyårsspecialen kommer en komplett femrätters nyårsmeny. När jag sätter ihop en middag börjar jag naturligtvis med vinerna och därefter maten som passar till.

Hoppas det smakar!

Fördrink: Pol Roger, Blanc de Blancs 2008 (88285) 619kr
Elegantare champagne får man leta efter. Mycket bra årgång. Tydlig frukt och välbalanserade mineraler. Redan en hint av smörig rundhet.
Tilltugg: Ankleversnittar med vinbärsgelé.

1.Vina Tondonia, Reserva Blanco (72665) 259kr
Kraftigt ekad och ett något oxiderat vitt vin som är fyllt av frukt och mineraler. Till detta, oxfilé-carpaccio med rostade pinjenötter, några ruccolablad och några droppar honung.

2. Baldi, Puro, Chardonnay 2013 (75459) 139kr
En elegant ”minibourgogne”. Mycket välgjord chardonnay från Piemonte som är lätt ekad med bra balans mellan frukt och syra. I nosen aprikos och citrus och i munnen en hint av äpplen. Till detta, halstrade pilgrimsmusslor med blomkålspuré och skirat smör.

ANNONS
ANNONS

3. Chateau Musar Hochar Pere et fils 2011 (84534) 199kr
Andra vinet från Chateau Musar. Välbalanserat kraftigt vin, något eldigt. Kraftig frukt och lång eftersmak, även mineraler. Till detta, oxfilé med rostade rotfrukter och en rödvinssås.

4. Cascina Castlet, Passum, Barbera D´asti 2009 (71061) 207kr
En barbera som är tillverkad som en Amarone. Fylld av frukt men fortfarande balanserat. Till detta, kraftiga ostar och en söt marmelad eller gelé. På grund av det fylliga vinet kommer mildare ostar inte ha en chans smakmässigt så smaka runt i butiken och hitta dina favoriter. Min favorit till vinet är lagrad Gruyère.

5. Chateau Sauduiraut, 2002 (3004) 349kr
En mogen gyllene Sauternes med fortfarande frisk syra som balanseras med torkad frukt honung, apelsin och saffran. Till detta en saffrans glass bredvid en crème catalana som är som en crème brulée fast med kanel och apelsin. Tanken är att fånga upp både apelsin och saffran i vinet så snåla inte med apelsinen i crème catalana.

PS. Spara inte den fina champagnen till 12 slaget. Efter en lång kväll är smaklökarna inte på topp. Börja med det finaste och avsluta med det enklaste. För mer info om champagne klicka här.

Oavsett om ni använder er av hela menyn eller några av rätterna hoppas jag det blir lyckat. Har ni några frågor gällande menyn eller annat är det, som vanligt, bara att höra av sig. Kontaktuppgifter hittar ni på www.vinkamraten.se.

LÄS BERNHARDS TIDIGARE VINTIPS:

ANNONS
ANNONS

Tre historiska viner du hittar på Systembolaget [Dagens PS] >

”Ett av mina absoluta favoritviner” [Dagens PS] >

Min favorit bland tabubelagda vinerna [Dagens PS] >

FÖLJ PÅ: www.vinkamraten.se och på Facebook.