Nyproducerade bostadsrätter lockar med moderna material och hög standard. Men bakom fasaden döljer sig dålig byggkvalitet och osäkra förhandsavtal. “Köp inte”, säger juristen.
Varningen: Köp inte ny bostad – “En tickande bomb”
Mest läst i kategorin
Det senaste decenniet har byggandet av nya bostadsrätter skjutit i höjden, särskilt i storstadsområden.
Men enligt Erik Stenberg, arkitekt och forskare vid KTH, kommer det med stora risker: de nyproducerade bostäderna håller nämligen inte samma kvalitet som tidigare generationers byggprojekt.
“2010-talens bostäder är första gången på nästan 100 år när vi bygger sämre än decenniet innan”, säger han till Sveriges Radio.
Fel under ytan
Enligt Stenberg är ett stort problem att byggföretag ofta lämnar över ansvaret till bostadsrättsföreningar så snart bygget är klart. Eftersom byggföretagens ansvarstid är tio år kan husen i praktiken byggas för att klara sig precis så länge – men inte längre.
“Bostadsutvecklare kommer in och ser att det här är en marknad där man kan tjäna pengar men de vet egentligen väldigt lite om att bygga hus”, säger han.
Problemen som Stenberg pekar på handlar inte alltid om det synliga. En snygg fasad eller välpolerad inredning kan maskera stora brister:
“Jag tror att det här med ventilationssystemen är en tickande bomb. På längre sikt när de här bostäderna ska renoveras så kommer det vara väldigt dyrt. Och sitter man då i en bostadsrättsförening som redan är högt belånad, då kommer man inte ha råd att bygga om och då kommer huset att förfalla mycket snabbare än det borde”, säger han.
Branschorganisationen Byggföretagen avvisar dock Stenbergs kritik. I ett mejl till Sveriges Radio skriver de att de inte delar hans bild av att nyproduktion skulle vara en “tickande renoveringsbomb”.
Läs också: Tjänsterna som förenklar för BRF-styrelsen – och kan öka husets värde. Dagens PS
Senaste nytt
Bostad på ritning
Men kvalitetsproblemen är bara ena sidan av myntet. Till saken hör att många av de nyproducerade bostäderna ofta säljs på ritning via så kallade förhandsavtal – vilket innebär att köparna tar stora risker långt innan byggnaden ens står klar.
Förhandsavtalen innebär enligt juristen Ingrid Uggla en enorm risk – trots att hon själv var med och drev igenom lagen om avtalen på 90-talet.
“Jag ångrar mig och jag tycker att vi måste förbjuda förhandsavtal. Det går inte, man köper någonting på ritning och man vet inte alls hur det kommer se ut”, säger hon till SR.
Problemet med förhandsavtal är att köparen förbinder sig att köpa en bostad som bara existerar på papper. Bygget kan dröja flera år och resultatet stämmer inte alltid överens med vad som utlovats i prospektet.
Läs också: Northvolteffekten: Få förstahandskontrakt idag. Dagens PS
“Köp inte”
Senast häromdagen kunde vi rapportera om lägenhetsköparen Daniel som köpte, vad han trodde var, en nyproducerad lyxlägenhet i Nacka.
Försäljningsbroschyren målade upp en bild av en bostad med lyxiga material och eleganta detaljer – men verkligheten var en annan.
Höga fönsterpartier visade sig vara små och inklämda, den utlovade golvvärmen var i vissa fall obefintlig och inredningen inte som förväntad. Spånplattor var missfärgade och ytterdörren trasig.
Här har Ingrid Uggla ett tydligt råd:
“Köp inte. Se vad du ska köpa för någonting. Man ska kunna ha visningar så man vet vad man köper”.
Läs mer:
Fula byggfusket – en sjuårig mardröm. News55
Lättare att köpa bostad – men till vilket pris? Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.