Sveriges inflation faller mer än väntat

Uppdaterad: 12 aug. 2022Publicerad: 12 aug. 2022
Sverige
Takten i Sveriges inflation saktar in i juli och inte bara mer än väntat – det är första gången sedan januari, skriver SCB. (Foto: TT)

Takten i Sveriges inflation saktar in i juli och inte bara mer än väntat – det är första gången sedan januari, skriver SCB.

ANNONS
ANNONS

Inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) backar till 8,0 procent i juli.

Ekonomernas prognos var i genomsnitt 8,3 procent.

I juni låg inflationstakten i Sverige på 8,5 procent.

“Lägre priser för el samt drivmedel bidrog till att inflationstakten sjönk för första gången sedan januari”, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i en kommentar.

KPIF minskade med 0,2 procent från juni till juli. Under motsvarande period föregående år steg priserna med 0,3 procent.

Månadsförändringen påverkades av lägre elpriser. Nedgången i månadsförändringen motverkades av högre priser för livsmedel där främst mjölk, ost och ägg samt grönsaker bidrog, konstaterar Statistiska centralbyrån.

Drivmedelspriserna minskade under juli samtidigt som det blev dyrare med inköp av bilar. Priset för utrikes flygresor och paketresor för charter stod för en större ökning under juli vilket är säsongsnormalt under sommaren.

Priset för tandläkarvård minskade under juli samt priset för inventarier och hushållsvaror där möbler ingår. Det var även lägre priser för kläder under juli då det är vanligt med sommarreor.

Läs mer i pressmeddelandet.

Läs även: Förväntningar på inflation sjunker – lugnande för Riksbanken

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS