”BNP faller i år på grund av virusutbrottet”, säger finansminister Magdalena Andersson, som räknar med att arbetslösheten stiger till 9 procent under 2020.

ANNONS

Regeringen ser ett BNP-tapp framför sig jämförbart med det som var under finanskrisen.

BNP bedöms minska med 4 procent – från tidigare plus 1,1 procent – medan arbetslösheten alltså väntas öka till hela 9 procent under 2020.

”Arbetslösheten blir kvar på den nivån under något år men går sedan tillbaka.”

”Vi har ett allvarligt ekonomiskt läge”, upprepar Magdalena Andersson under en presskonferens på tisdagsförmiddagen där det framgår att regeringen också kalkylerar med att KPI-inflationen minskar till 0,5 procent från tidigare prognosen på 1,7 procent.

Tror på snabbare BNP-återhämtning än under finanskrisen 

Enligt finansministern kommer det ske en snabbare återhämtning av BNP-tappet nu än efter finanskrisen. Man räknar med att ekonomin vänder uppåt under andra halvåret i år.

ANNONS
ANNONS

Underskottet för de statliga finanserna väntas i år, säger hon, bli 3,8 procent.

En låg statsskuld gör att Sverige trots allt har ett bra utgångsläge i coronakrisen. Statsskulden är den lägsta sedan 1977, enligt Magdalena Andersson.

”Utgiftstaket för i år kommer med största sannolikhet att behöva ändras”, flaggar även Andersson för.

Utgiftstaket kan höjas och statsskulden utökas 

Regeringen kan, med stöd av reglerna, höja utgiftstaket för i år utan att det behöver påverka förtroendet för Sverige offentliga finanser, framgår det.

Under en extrem situation ska ramverket kunna ändras för att bedriva ”en väl avvägd finanspolitik”, deklarerar Magdalena Andersson.

ANNONS
ANNONS

Hon betonar att den uppkomna krisen beror på en pandemi och inte på obalanser i ekonomin. När krisen är över är det av största vikt att det finns pengar över till stimulanser.

Regeringen är beredd att vidta ytterligare åtgärder om bedömningen görs att det är nödvändigt, avslutar Magdalena Andersson.

Läs även: Arbetslösheten fördubblad – varslen slår alla rekord [DagensPS.se] »