Dagens PS

Så mycket dricks ska du ge för att inte bli en snåljåp

Dricks
Dricks är gammal men likväl omtvistad tradition. Så hur ska du tänka? Här kommer några råd på vägen. (Foto: Staffan Claesson/TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 04 dec. 2023Publicerad: 29 nov. 2023

Var går gränsen mellan att vara sparsam och dumsnål, hur mycket är lagom, och måste jag verkligen? När det gäller dricks är spörsmålen många. Här kommer några goda råd på vägen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dricks är svårt.

Extra knepigt blir det förstås när världens ekonomi står i brand och varje korvöre räknas, vilket tveklöst gäckat restaurangnäringen under det senaste året.

Britterna ratar dricks

Så sent som i somras kunde Dagens PS rapportera att dricks som tradition tagit en negativ vändning i flera länder. Däribland Storbritannien, som följaktligen valt att bortse från fenomenet.

Tittar vi på USA, tycks även de störa sig på dricks som koncept, vilket Dagens PS kunnat rapportera.

ANNONS

Senaste nytt

Beloppen sjunker

En utveckling som spillt över på dricksbeloppen, som i september i år nådde sin lägsta genomsnittliga nivå sedan pandemin, vilket Dagens PS också rapporterat.

Ett bortfall som slår hårt mot den enskilde krögaren.

ANNONS

Så var lämnar det dricks som kutym, och hur ska vi egentligen resonera när vi går på krogen?

Svensken duktig på dricks

För att förstå det kan vi först konstatera att vi i Sverige fortfarande är ganska duktiga på att lämna dricks. I en färsk Sifo-undersökning framgår det att en majoritet av svenskarna – ja, faktiskt hela 79 procent, återkommande väljer att dricksa på krogen.

Detta då vi någonstans upplever att det förväntas av oss. Vi vill även visa uppskattning. Det senare något som 67 procent enligt undersökningen värdesätter.

Vill inte verka snåla

En annan viktig aspekt i drickskulturen är förstås också att vi inte vill framstå som snåla. Något som faktiskt mer än var tionde svensk vittnar om. Som ett led i det vill vi inte heller att det ska bli dålig stämning.

Det säger oss att vi som nation är godhjärtade, men kanske också hyfsat ängsliga när vi öppnar plånboken.

Som väl är finns det råd att få. Här besvarar Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken, tre vanliga frågor på temat dricks.

ANNONS
  1. Måste jag lämna dricks?
    Det finns faktiskt inget som säger att du måste lämna dricks på restaurang i Sverige. Priset som står på menyn är det enda som är bindande.
  2. Hur undviker jag dålig stämning?
    Utvärdera ditt besök och prata ihop dig vid bordet med ditt sällskap om, och hur mycket, ni vill ge. Förslagsvis innan kortläsaren kommer fram. 
  3. Hur mycket dricks är rimligt?
    Om du och dina vänner bestämmer er för att ni vill lämna en slant brukar 5 till 10 procent av totalsumman vara en bra tumregel.

Källa: Undersökningen som vi refererar till i artikeln har genomförts av Verian på uppdrag av ICA Banken och bygger på 1001 intervjuer med svenska allmänheten 18–79 år.

Relaterad läsning:

Lista: Så vet du hur mycket dricks du ska betala

Läs även:

Kallduschen: Nattfösare resulterade i skräcknota

Missa inte:

Årets julskinka 2023 – bäst i alla tester

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS