Dagens PS

Drygt en halv miljon saknar sparbuffert

experter bolån
Ekonomer som SvD talat med räknar med att bolån med bundna räntor snart blir dyrare än rörliga och rådet är: Bind ditt bolån nu! (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 maj 2021Publicerad: 10 maj 2021

Över en halv miljon svenskar saknar sparbuffert för att klara en oförutsedd utgift på 20 000 kronor, enligt en ny undersökning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Åtta procent av Sveriges befolkning, mer än en halv miljon svenskar, skulle tvingas ta ett lån eller sälja något för att klara en oväntad utgift på 20 000 kronor, visar rapporten som Sifo står bakom och utfört på uppdrag av Ica Banken.

Samtidigt visar undersökningen att hela åtta av tio, 80 procent, sparar regelbundet.

“Buffertsparande borde vara av högsta prioritet för alla. Det ger en psykologisk trygghet och gör att din ekonomi står emot konsekvenserna av en oförutsedd utgift. Jag brukar rekommendera att sparbufferten är stor nog att täcka minst tre månadsutgifter. Det säkrar att du inte hamnar i en akut ekonomisk kris även om du exempelvis skulle bli av med ditt arbete. När man har säkrat sin buffert är det minst lika viktigt att prioritera sitt lång- och kortsiktiga sparande”, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken i en kommentar i pressmeddelandet.

Läs även: Svenskarna toksparar under corona »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS