Dagens PS

Dragon Gate-skandalen - ett kinesiskt luftslott i Sverige

Kinesiska skrytbygget Dragon Gate efter E4 söder om Gävle är nu på tapeten även i internationell press. (TT)
Kinesiska skrytbygget Dragon Gate efter E4 söder om Gävle är nu på tapeten även i internationell press. (TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 16 sep. 2016Publicerad: 16 sep. 2016

Tidningen uppmärksammar i en artikel det så kallade lyxhotellet Dragon Gate, som är byggt i kinesisk tempelstil och som skulle ha slagit upp portarna redan 2004.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den pampiga men udda byggnaden efter E4 sticker i allra högsta grad ut. Ingen bilist som passerar på motorvägen kan undgå att se fastighetskomplexet – eller ännu mindre den 20 meter höga buddhastatyn – vid Dalälven i Älvkarleby, knappt 3 mil söder om Gävle.

I december 2006 korades det spektakulära skrytbygget, som även rymmer ett museum med en kopia av Terrakottaarmén med 200 figurer och en presentbutik, till “Årets sämsta bygge” av tidningen Byggnadsarbetaren. Bakgrunden var bland annat att byggnadsarbetarna vid Dragon Gate “utsatts för livsfara på hög höjd och utan skydd”. Det framkom också att byggjobbarna, som kom från Kina, hade en timlön på 17 kronor.

Och problemen har varit många under årens lopp för upphovsmannen bakom fiaskot: Jingchun Li – en kinesisk miljardär. 2004 köpte han det dåvarande hotellet, Check Point som det hette, och hans vision var, skriver The Independent, att uppföra ett hotell “där öst möter väst”.

Men det dröjde inte länge förrän Arbetsmiljöverket slog till och sågade arbetsmiljöförhållandena för byggjobbarna vid Dragon Gate. Myndigheten utdömde 1,1 miljoner kronor i ett vite, ett belopp som senare fastställdes av regeringsrätten.

Skandalerna på Dragon Gate har avlöst varandra och svensk press, som refereras av den brittiska tidningen, har inte varit sena med att uppmärksamma dessa. Däremot har polis och åklagare inte kommit någon vart med anmälningarna om miljöbrott då ägarkonstellationerna bakom bolaget hela tiden byts ut.

2013 kalkylerar en ny vd, Kenny Li, för att hotellet ska öppna sommaren 2014. Året därpå invigs också hotellet under stort pompa och ståt. Ace Wilder och Kalle Moraeus står för showen. Dock visar det sig att hotellet saknar tillstånd att öppna. Och året därpå, 2015, står hotellet fortfarande spöklikt tomt. Kommunen har begärt in men inte fått papper på nödvändigt brand- och bullerskydd. Dessutom stoppas ett bygge vid Dragon Gate eftersom det inte finns bygglov.

I mars 2016 får verksamheten nytt bygglov.

Men för bara några dagar sedan – nu i september alltså – kom nästa dråpslag. På företagets hemsida stod det att Dragon Gate lägger ner.

ANNONS

Men den uppgiften dementerades snabbt av Erland Ågren, konsult och rådgivare åt ägaren, som hävdade att allt var ett missförstånd.

“Restaurangen är tillfälligt stängd eftersom kocken har åkt till Kina”, uppgav han och tillade att hotellet snart ska öppna, som det var tänkt från början.

Enligt The Independent är notan för projektet Dragon Gate nu uppe i mer än 250 miljoner kronor. När hotellet öppnar – OM det öppnar – ska hotellgästerna erbjudas 56 “individuellt designade rum”, heter det.

Men någon panda ingår inte i underhållningen. Ägarna hade nämligen en idé tidigare om att importera en panda som skulle underhålla besökarna.

LÄS MER: “Swedish hotel voted ‘worst building of the year’ denies project has been abandoned before official opening”

LÄS ÄVEN: “Livsfarliga Dragon Gate årets sämsta bygge”

LÄS VIDARE: “Dragon Gate – ett bygge utan slut?”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS