Dagens PS

Så sparar du el – svenska villor slösar energi

Så sparar du el – svenska villor slösar energi
Sänker du innetemperaturen med en grad sänker det energianvändningen med 5 procent. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 25 aug. 2022Publicerad: 25 aug. 2022

El och elpriset är i mångas tankar inför vintern. I Sverige är många villor riktiga energislösare: 40 procent av småhusen ligger i den sämsta energiklassen. Så hur ska man göra för att dra ned på elanvändningen?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

El till rekordpris och ingen lättnad i sikte får många att oroa sig inför hösten och vintern.

“Jag vet att klimat- och energirådgivarna som finns i varje kommun är hårt lastade av folk som vill ha råd och hjälp”, säger Tomas Berggren, senior rådgivare på Energimyndigheten, enligt Ny Teknik.

Sämsta energiklassen

Och många svenska villor, nästan 40 procent, ligger i de sämsta energiklasserna. Många hus läcker värme och ju större läckage, desto mer energi behövs för att värma upp huset. Husen i de sämsta energiklasserna behöver mer än tio gånger så mycket energi som ett hus som är energisnålt.

Så vad kan – och bör – man då göra? Energimyndigheten har gjort en husguide med tips om hur man bäst energieffektiviserar sitt hus.

Spara el med enkla medel

Se över vanorna! Energismart är till exempel att sänka inomhustemperaturen. En grad lägre temperatur sparar 5 procent på energianvändningen. Släck lampan när du går ut ur ett rum. Häng tvätten i stället för att använda torktumlare. Använd diskmaskin, och skölj inte disken innan du stoppar in den i maskinen. Korta duschtiden, och se till att kyl och frys har rätt temperatur.

Så sparar du el – svenska villor slösar energi

Illustrationen visar hur värmen försvinner ur ditt hus. Bild: Energimyndigheten

ANNONS

Se över ditt hus! Hur ser elavtalet ut? Där får du koll på din användning, och kanske kan du hitta billigare avtal. Energideklaration för ditt hus finns på Boverkets sajt.

Isolera och byt kranar

Minska behov av värme och varmvatten! Isolera och tilläggsisolera huset. Byt till snålspolande kranar. Täta fönster och dörrar. Kolla upp ventilationssystemet.

“Det absolut viktigaste för att huset ska stå under lång tid är att det har en bra klimatskärm”, säger Tomas Berggren enligt Ny Teknik. “Då behöver det inte använda så mycket energi.”

Läs även: Kompensation för energipriser kan drabba Sverige 

Läs även: Norge storsatsar i indiskt solenergiprojekt 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS