Dagens PS

Så bör du agera på bostadsmarknaden 2025 – enligt experterna

Bostadsmarknaden väntas ligga stilla under 2025.
Bostadsmarknaden väntas ligga stilla under 2025. Dagens PS har talat med tre experter om hur hushållen bör agera i ett år präglat av räntetvekan, försiktig konsumtion och regionala skillnader. (Foto: Christine Olsson / TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 23 maj 2025Publicerad: 23 maj 2025

Koll på räntan? Funderar du på amortering? Köpa bostad nu? Här är det viktigaste du behöver veta på bostadsmarknaden just nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bostadspriserna väntas ligga stilla under 2025. Men vad betyder det för dig som köper, säljer eller bara försöker hålla koll på hushållsekonomin?

Dagens PS har pratat med tre experter som ger sin syn på läget.

Missa inte: “Risk för global finanskris” – experten om USA:s skuldtakskris. Dagens PS

Priserna står still på bostadsmarknaden – igen

Efter ett stillsamt 2024, där marknaden visade tecken på stabilisering men utan någon tydlig återhämtning, pekar flera prognoser på att 2025 blir ännu ett år med små prisrörelser. Nordea och Handelsbanken räknar båda med att bostadspriserna kommer att ligga kvar på ungefär samma nivå som tidigare, det vill säga att de rör sig i sidled.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson säger till Dagens Industri att han ser en “gradvis återhämtning” och att priserna väntas landa på plus minus noll när året ska summeras. Samtidigt varnar han för att hushållens ränteförväntningar, i kombination med ett stort utbud, kan fortsätta hålla tillbaka marknaden:

“Vi ser att transaktionerna har kommit tillbaka till hyggligt normala nivåer, men i förhållande till utbudet är de fortfarande låga och det är hämmande”.

Ett fortsatt högt utbud, höga räntor och försiktiga hushåll tros alltså bidra till att marknaden förblir trög även framåt.

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

ANNONS

Missa inte: Rädda amerikaner stannar hemma: “Väckarklocka för regeringen”. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025
Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Hushållen håller hårt i plånboken

Américo Fernández, privatekonom på SEB, ser en ökad försiktighet bland hushållen – trots att många har bättre marginaler än för ett år sedan. (Foto: SEB)
Américo Fernández, privatekonom på SEB, ser en ökad försiktighet bland hushållen – trots att många har bättre marginaler än för ett år sedan. (Foto: SEB)

Américo Fernández, privatekonom på SEB, beskriver i ett mejl till Dagens PS en situation där hushållen fortsatt är försiktiga, trots att många har något bättre ekonomiska förutsättningar än för ett år sedan.

“I tider av hög ekonomisk osäkerhet tenderar hushållen att hålla i konsumtionen. Den här gången är inget undantag. Hushållen pessimism har växt sig starkare och trots att många har det realekonomiskt bättre jämfört med för ett år sedan har konsumtionen ännu inte tagit fart på allvar”.

Han säger att sparandet ligger kvar på en stabil nivå:

“Vi kommer från ett par år av rekordhögt sparande så behovet att fylla på sparandet har minskat något. Dessutom visar färska mätningar att hushållens sparplaner är ganska stabila under de senaste kvartalen”.

Om hushållen framöver väljer att prioritera konsumtion framför fortsatt sparande, menar han att det kan gynna den svenska ekonomin:

“Om hushållen tillslut väljer att prioritera konsumtion framför sparande så bör det tas som ett välkommet beslut för svensk ekonomi och tillväxt”.

ANNONS

Osäkra räntor splittrar bolånetagare

För hushåll med bolån är ränteutvecklingen fortsatt svårbedömd. Fernández lyfter att mycket fortfarande är osäkert:

“Under den senaste månaden har förutsättningarna för ytterligare en räntesänkning stärkts som effekt av sämre framtidsutsikter. Det skulle pressa ner den rörliga tremånadersräntan ytterligare något”.

Men han påpekar också att bundna räntor påverkas av andra faktorer:

“De bundna bolåneräntorna styrs däremot mer av långa marknadsräntor och där har vi snarare sett uppgångar när förväntningar om stora försvarsatsningar i Europa växer sig starkare”.

Fernández konstaterar att skillnaderna mellan rörliga och bundna bolån kan öka framöver.

Dagens PS redaktionschef Edvard Lundqvist menar att det i det nuvarande läget kan vara klokt att överväga bunden ränta.

“Vill man ha en mer planerbar ekonomi så kan det vara läge att binda bolåneräntan nu”, säger han i PS Studio.

Amortera – och bygg buffert

ANNONS
köpa bostad nu? swedbanks expert ger sina råd.
Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna, betonar vikten av att amortera – särskilt för hushåll med hög skuldsättning. (Foto: Swedbank(

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna, trycker samtidigt på vikten av att amortera – särskilt för hushåll med hög skuldsättning:

“Prioritera amortering om konsumenten har en hög skuldsättning. Det minskar räntekostnaderna, det minskar den totala kreditkostnaden, det minskar den privatekonomiska risken och det ökar konsumentens möjligheter att låna pengar i framtiden”, skriver han till Dagens PS.

Han fortsätter:

“Amortera gör man för sin egen skull. Det minskar räntekostnaderna, det minskar den totala kreditkostnaden, det minskar den privatekonomiska risken och det ökar konsumentens möjligheter att låna pengar i framtiden”.

De senaste prognoserna från storbankerna visar också på skilda bedömningar: Handelsbanken räknar med två räntesänkningar före hösten, medan Nordea tror att Riksbanken ligger helt still. De snabba svängningarna i världsekonomi, inte minst till följd av handelskonflikter, har bidragit till osäkerheten, både hos hushållen och experterna.

Mot den bakgrunden uppmanar Edvard Lundqvist hushållen att se över sin beredskap:

“Det är extra viktigt med en buffert i det läge som vi nu befinner oss i”.

Köpa bostad nu – eller vänta ut?

ANNONS
Andreas Mühlich, marknadschef på Svenska Mäklarhuset, ser att intresset för bostadsköp har börjat återhämta sig efter en lugnare vår. (Foto: Svenska Mäklarhuset).
Andreas Mühlich, marknadschef på Svenska Mäklarhuset, ser att intresset för bostadsköp har börjat återhämta sig efter en lugnare vår. (Foto: Svenska Mäklarhuset).

För den som överväger att köpa bostad i år är frågan om tajming ofta avgörande. Andreas Mühlich, marknadschef på Svenska Mäklarhuset, beskriver hur marknaden sett ut under våren:

“Vi har sett färre spekulanter på våra visningar under april och början av maj, men det känns som att det har stabiliserats de senaste veckorna och att intresset successivt stiger”, skriver han till Dagens PS.

Américo Fernández tycker inte att man bör fokusera på marknadsläge i sig:

“Jag skulle inte stirra mig blind på om det är köpläge eller inte. Låt behoven och dina privatekonomiska förutsättningar styra beslutet att köpa bostad”.

Med andra ord: det bästa beslutet är ofta det som passar livet – inte marknaden.

Fler vill köpa bostad – men försiktigare säljare

Även om fler bostäder säljs nu än samma period i fjol, sker försäljningarna långsammare. Mühlich säger:

“Priset har legat ganska konstant den senaste tiden, det har rört sig lite uppåt på de flesta marknader men inte några stora uppgångar eller nedgångar. Antalet sålda bostadsrätter och villor är fler än samma period förra året, vilket tyder på att marknaden fungerar. Det tar oftast lite längre tid att få ihop affären, men ofta kan säljare och köpare tillslut mötas i en affär”.

ANNONS

Arturo Arques ser också en fortsatt försiktighet bland hushållen:

“Antalet transaktioner sjunker. Äldre personer som vill sälja avvaktar för att de vill ha bättre betalt och yngre köpare håller igen för att inte riskera att köpa en bostad som sedan faller i värde”.

När det gäller amorteringskraven menar Mühlich att lättnader skulle kunna gynna marknaden:

“Nu har vi levt med amorteringskraven under många år och marknaden har vant sig vid nuvarande regler, men det är klart att skulle amorteringskraven slopas eller få lättnader så är det positivt för bostadsmarknaden”.

Läs också: Köpa hus i lågkonjunktur? Det säger experten. Dagens PS

Stora skillnader i landet på bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden utvecklas olika beroende på geografi. Arques konstaterar:

“Ja, det förekommer skillnader mellan framför allt storstad och landsbygd men också mellan olika kommuner. Det kan också råda skillnader i prisutvecklingen mellan småhus och bostadsrätter”.

Mühlich ser ett liknande mönster:

ANNONS

“Alla marknader är olika och vissa orter har större prisrörelser än andra. Oftast börjar prisrörelserna i Stockholms innerstad och sen rör det sig utåt. Det kan också vara skillnader i prisrörelser mellan bostadsrätter och villor/radhus. Under pandemin såg vi en markant uppgång i pris på hus och framförallt fritidshus”.

Semester? Så undviker du ekonomisk baksmälla

Américo Fernández avslutar med att uppmana hushåll att tänka långsiktigt, även inför kommande sommarledigheten.

“Med sommaren runt hörnet så är det viktigt att inte låta semestern förvärra din ekonomiska trygghet. För många kommer semestern bli mycket dyrare än förra året och då är det viktigt att hålla sig till sin budget och inte lösa det med lån eller krediter”.

Det här bör du tänka på enligt experterna:

  • Förvänta dig stabila priser – basera beslut på dina behov

  • Välj bolånetyp efter din trygghet, inte spekulation

  • Har du stora lån? Amortera

  • Tajma inte marknaden – agera när det passar din ekonomi

  • Var tålamodig vid försäljning

  • Lokal prisutveckling varierar – gör research

  • Håll koll på semesterbudgeten

Källa: Svenska mäklarhuset, SEB och Swedbank

Läs även: Kallt på visning – men hetare för villor än lägenheter. Dagens PS

Läs även: ”Lyckligare här än i Sverige” – mäklaren om pension i Spanien. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

David Ingnäs hörs i PS Studio i samtal om börsen
Spela klippet
Börs & Finans

Svenskarna strömmar till börsen – men tar större risker

23 maj 2025
ANNONS
ANNONS