Rekordmånga till Kronofogden: "Ingen buffert kvar"

Uppdaterad: 17 feb. 2023Publicerad: 15 feb. 2023
skuldsanering kronofogden
Många fler än vanligt söker hjälp av Kronofogden för skuldsanering. Foto: Naomi August

En allt tuffare ekonomisk situation för många hushåll i Sverige har lett till ett ökat inflöde av skuldsaneringsansökningar hos Kronofogden. “Man står där och väljer mellan hyran och elräkningen”.

ANNONS
ANNONS

“Det handlar om 10–15 procents större inflöde jämfört med förra året”, säger Per-Olof Lindh som är enhetschef på Kronofogden till Dagens Nyheter.

MISSA INTE: Pensionärer får det tuffare – trots att överskottet växer till 1300 miljarder 

Dyraste elen i mannaminne

Vecka 3-8 brukar myndigheten ha många ansökningar. Januari är den fattigaste månaden och skuldsättningen från jul och nyår är högre än vanligt. Samtidigt betalade svenska hushåll nu den dyraste elräkningen i mannaminne i slutet på januari, vilket ytterligare kan ha bidragit till den ansträngda hushållsekonomin.

“Jag tror att det är ganska många som inte har en ekonomisk buffert i dag. Detta samtidigt som allting gått upp, inte bara el utan även matpriser. Då räcker det med en liten ökning på en faktura för att man ska trilla över gränsen”.

ANNONS
ANNONS

Höga räntor

Räntorna på bolånen är betydligt högre än på många år och inflationen slukar en allt större del av plånböckerna i form av prisökningar på i stort sett allt från grönsaker och mejeriprodukter till elektronik och sällanköpsvaror.

“Vecka 3–8 brukar vi ha ganska många ansökningar men i år har det ändå varit mer, till exempel vecka 5 – så många ärenden har vi aldrig fått in tidigare”, påpekar Per-Olof Lindh.

Ökning sedan september

Han gör bedömningen att en allt tuffare ekonomisk vardag för många hushåll nu gör att man vänder sig till Kronofogden efter att inte kunnat betala alla sina räkningar. Sedan september har de sett en rejäl ökning.

“Från september och framåt har Kronofogden som myndighet, det vill säga vår kundservice och skuldsanering, fått flera vad vi kallar orossamtal, det vill säga att ”jag har det knapert, jag kan inte betala mina räkningar och vad ska jag göra?”. Man står kanske och väljer mellan hyran och elräkningen”, säger han.

Ta hjälp av närstående

Att beviljas skuldsanering är samtidigt inte en självklarhet.

“Får man ekonomiska problem så ska man sätta sig ned i lugn och ro och ta hjälp. Vi rekommenderar alltid kommunens budget- och skuldrådgivare men det kan lika gärna vara en närstående. Sedan ska man titta på vilka kriterier som behövs uppfyllas för att få skuldsanering”, säger Per-Olof Lindh.

Fakta: Skuldsanering

  1. Kronofogdens skuldsaneringsprogram är en möjlighet för personer med svåra skulder att få en ny chans att bli skuldfria. Programmet innebär att personen i fråga får hjälp med att betala av sina skulder under en period på fem år, och när programmet är avslutat kan personen bli helt eller delvis skuldfri.
  2. För att bli godkänd för skuldsanering måste personen ansöka hos Kronofogden och uppfylla vissa krav, som att inte ha begått några allvarliga ekonomiska brott.
  3. Under skuldsaneringsperioden får personen leva på en skälig levnadsnivå och måste betala en viss summa varje månad till sina borgenärer. Om personen följer programmet och uppfyller sina skyldigheter kan skuldsaneringen leda till att personen blir skuldfri.
  4. Källa: Kronofogden

Läs mer om Kronofogden och svensk ekonomi:

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis.

Experten om räntesnaran: Dras snart åt igen 

Experten: Därför är svensk ekonomi extra sårbar

Att gå i pension vid 66 ny skattefälla 

Så många miljarder betalar hushållen 2023 – bara i ränta

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS