Hushållen dämpar sina förväntningar på bopriserna och färre tror att de kommer att stiga det kommande året, enligt SEB.
Pessimismen växer hos svenskarna


Mest läst i kategorin
Det är SEB (börskurs SEB) som nu redovisar sin boprisindikator för maj månad. Demoskop genomför varje månad sedan mars 2003 undersökningen på uppdrag av SEB.
Undersökningen bygger på cirka 1 000 webbintervjuer, den här gången genomförda från 29 april till 5 maj.
Synen på bopriserna sjunker med 2 enheter i maj. Andelen hushåll bland de svarande som tror på stigande priser det kommande året är nu 47 procent. Andelen som tror på sjunkande priser är oförändrad sedan april, 13 procent.
Boprisindikatorn är skillnaden mellan de som tror på stigande och de som tror på fallande priser bland de svarande och är nu plus 34.
SEB påpekar att Riksbankens senaste räntebesked kom efter undersökningens mätperiod.
”Turbulens och osäkerhet”
”För tredje månaden i rad justerar hushållen ner sina förväntningar på bopriserna. Trots rådande turbulens och osäkerhet om framtiden har pessimismen inte växt särskilt dramatiskt och Boprisindikatorn ligger fortfarande strax över sitt historiska snitt”, summerar SEB:s privatekonom Américo Fernández
”Den faktiska boprisutvecklingen följer en liknande utveckling med tecken på avmattning snarare än kraftiga nedgångar, vilket talar för att vi står inför en fortsatt avvaktande bostadsmarknad”, kalkylerar han.
De svarande tror i genomsnitt att styrräntan om ett år kommer att ligga på 2,43 procent, en minskning på 0,08 procentenheter jämfört med vad man trodde för en månad sedan.
”Trots en marginell nedjustering den här månaden har hushållen en tydlig förväntansbild om att styrräntan kommer stiga det kommande året, vilket kan förklaras av en kraftigt avvikande inflationsbild”, hävdar Américo Fernandez.
”Den faktiska inflationen, mätt som KPIF, ligger strax över 2 procent medan hushållens upplevda inflation snarare ligger på 15 procent”, tillägger privatekonomen.
Senaste nytt
Väntar sig hög inflation
”Dessutom väntar de sig att inflationen kommer ligga på drygt 9 procent det kommande året vilket kan ses som en förklaring till varför konsumtionen inte tagit fart. Om Riksbankens senaste räntebesked blir tillräckligt för att lugna hushållen blir något att följa i kommande mätningar”, påpekar Fernández.
Färre är beredda att binda sina bolån. Av de hushåll bland de svarande som helt eller delvis har rörlig ränta säger 11 procent av de tänker binda den det närmaste kvartalet.
Det är 1 procentenhet färre än för en månad sedan.
Regionala skillnader för syn på bopriserna
Denna månad ökar boprisindikatorn i hälften av de svenska regionerna och sjunker följaktligen i den andra halvan.
I Norrland ökar indikatorn med 20 enheter från plus 30 till plus 50. I Stockholm ökar indikatorn från plus 39 till plus 43 och i Västra Götaland från plus 36 till plus 38.
I Östra Götaland sjunker indikatorn med 15 enheter från plus 31 till plus 16, medan den sjunker från plus 37 till plus 36 i Skåne och i Svealand exklusive Stockholm från plus 35 till plus 29.
Bomarknaden: Nu är det slut på stigande priser. Dagens PS
Tullkaos kan få bostadspriserna att vända håll. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.