Dagens PS

Utlandsfödda har kraftigt lägre pension

Utrikesfödda har kraftigt lägre pensioner
I det här diagrammet jämför Alecta siffrorna för utrikesföddas pensioner vilka är klart lägre än svenskföddas. (Illustration: Alecta)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

Många tror att de som flyttar till Sverige omedelbart får full del av våra förmåner. Nu redovisar Alecta siffror som modifierar bilden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Pensionärernas ekonomiska situation” är en årlig studie, baserad på SCB-data.

Nu har Alecta presenterat de färskaste siffrorna vid ett pensionsseminarium.

Studien baserar sig på deklarerade inkomster från 2021 som SCB redovisat och som ingår i Alectas större studie.

Resultaten visar att individer med färre än 20 vistelseår i Sverige har en betydligt lägre inkomst än de som varit här mer än 40 år.

Det här får då samma genomslag i pensionsnivåerna.

Lägre total inkomst

Förutom att gruppen ”utrikes födda” har lägre allmän pension har de även lägre total inkomst jämfört med övriga svenskar.

Medan en person med över 40 år i Sverige, i inkomstgrupp* 3 vid 67 års ålder har cirka 90 procent, efter skatt, av den inkomst han eller hon hade vid 60, är siffran för de med färre än 20 år i Sverige 76 procent.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Gäller generellt

”Vi ser i studien att personer som haft färre än 20 vistelseår i Sverige får lägre inkomster som äldre. Det gäller både allmän- och tjänstepension samt den totala inkomsten efter skatt”, säger Alectas pensionsekonom Staffan Ström.

”Det är inte konstigt eftersom vårt pensionssystem är baserat på livsinkomstprincipen, men det är något vi anser politikerna behöver ta hänsyn till när de planerar framtidens trygghetssystem. Den här gruppen kommer inte minska framöver”, tillägger Ström.

Politisk bredd

Under seminariet deltog ett flertal experter, däribland Kalle Olsson (S) och Ulrika Heindorff (M), båda riksdagsledamöter ur Socialförsäkringsutskottet.

En central fråga i deras diskussion var hur vi ska bli bättre på att se pensionen som en del av socialförsäkringen.

Tufft hela livet

”Våra siffror visar tydligt att de som har det ekonomiskt tufft som pensionärer också har haft det ekonomiskt tufft när de var yngre eller mitt i livet. Ett pensionssystem som bygger på livsinkomstprincipen fungerar ju så – den som kommit till Sverige mitt i livet eller av andra skäl jobbat lite eller inte alls har en låg sammanlagd livsinkomst och får därmed en låg pension”, förklarar Staffan Ström.

ANNONS

”Pensionssystemet levererar”

”På så sätt kan man säga att pensionssystemet faktiskt levererar precis som det var tänkt. Visst är det tufft att ha en låg inkomst som äldre, men många som upplever det har haft en ännu lägre inkomst tidigare i livet”, sammanfattar han.

”Om det är fattigdom vi vill bekämpa måste vi därför ställa oss frågan: Är det först efter pensioneringen fattigdom ska bekämpas, och är det verkligen pensionssystemets uppgift att ensamt lösa alla äldres ekonomiska problem”, frågar Staffan Ström.

Läs mer:

Företag med invandrare växer snabbare än andra. Dagens PS

Pandemin: Fler utrikes födda fick jobb. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS