Svenska pensionärer har fått se köpkraften krympa rejält med flera hundralappar i månaden, visar ny rapport.

ANNONS

Störst minskning av köpkraften har pensionärerna i Täby kommun i Stockholms län fått, minus 646 kronor i månaden, mellan januari 2022 och januari i år.

Det visar nya beräkningar från Folksam.

MISSA INTE: Riksbankens viktigaste vapen biter inte 2023 [Dagens PS]

MISSA INTE: Trots alla vändor – tusentals blir utan elstöd: ”Det sista vi behövde” [Dagens PS]

”Skulle den höga inflationen kvarstå under en längre tid skulle jag inte bli förvånad om det börjar mullra bland pensionärer i Sverige. Det är inte otänkbart att det skulle höjas röster om en skattesänkning på pensionen eller förstärkningar av pensioner och grundskydd som ett sätt att kompensera för den minskade köpkraften”, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam, i ett pressmeddelande.

Män får generellt en större minskning än kvinnor vilket beror på att kvinnor generellt har en lägre pension och en högre andel garantipension som i år har höjts mer än övriga pensionsförmåner.

ANNONS
ANNONS

 

Störst och minst påverkan av köpkraften hos kvinnliga och manliga pensionärer bland Sveriges samtliga kommuner:

• Störst minskning av köpkraften bland samtliga manliga pensionärer i Sverige finns i Täby kommun i Stockholms län, minus 883 kr i månaden.

• Störst minskning av köpkraften bland samtliga kvinnliga pensionärer i Sverige finns i Nacka kommun i Stockholms län, minus 495 kronor i månaden.

• Minst påverkan av köpkraften bland samtliga kvinnliga pensionärer i Sverige finns i Markaryds kommun i Kronobergs län, minus 7 kronor i månaden.

• Minst påverkan av köpkraften bland samtliga manliga pensionärer i Sverige finns i Bergs kommun i Jämtlands län, minus 498 kronor i månaden.

Efter våren kan det lätta för de äldre

Folksams chefsekonom Marcus Svedberg räknar med att inflationen toppar i vår, vilket minskar den privatekonomiska pressen på pensionärerna.

Håkan Svärdmans råd till dem som har det tufft är att se över sina el-, telefoni- och bredbandsavtal men även undersöka möjligheten att ansöka om bostadstillägg för att dämpa utgiftstrycket.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Expert: Vanlig fälla kostar tusenlappar i månaden i pension [Dagens PS]

Läs mer: Jobba som pensionär – skatten bara 8 procent [Dagens PS]

Missa inte: Riksbankens viktigaste vapen biter inte 2023 [Dagens PS]

Läs också: Trots alla vändor – tusentals blir utan elstöd: ”Det sista vi behövde” [Dagens PS]