Dagens PS

Undvik fällan: Så säkrar du din pension under föräldraledigheten

pension
Familjer kan bli ojämlika pensionsmässigt om man inte ser upp. Men det finns vägar runt eländet. Foto: Pexels, Pensionsmyndigheten
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 28 nov. 2024Publicerad: 28 nov. 2024

Många går ner i arbetstid för att ta hand om sina barn som är små. Och det kan stå dem dyrt, bland annat i form av sänkt pension. Men det finns vägar runt pensionsfällan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Deltidsfällan, föräldrafällan eller kvinnofällan. Så kallas det att gå ner i tid från arbetet för att istället ta hand om sitt barn.

MISSA INTE: Klart idag: Sänkt skatt med 3 221 kronor efter nyår för miljoner svenskar: Påverkas du?

Då kan det kosta dig

Det kan kosta sig på ålderns höst, särskilt om du jobbar deltid under många år. Men det finns flera vägar för att undvika fällorna.

Om du har små barn, kanske en nyfödd eller några få år gammal, så är det vanligt att vilja gå ner i arbetstid för att istället bli föräldraledig.

ANNONS

Senaste nytt

Sänkt pension?

En vanlig devis är att man går miste om stora summor om man går ner i tid, men det är en sanning med modifikation.

Går du ner i arbetstid under många år så stämmer det att det påverkar din pension både på tjänstepensionssidan och på allmänna pensionssidan. Detta eftersom både tjänstepensionen och den allmänna pensionen är beroende av vad du tjänar i lön.

VAB och Föräldraledighet lägger grund för din pension

ANNONS

Men de första åren efter att ditt barn föddes får du faktiskt lika mycket inbetalt som om du skulle ha jobbat, till din allmänna pension. Ersättningen från försäkringskassan är nämligen pensionsgrundande.

Detta eftersom det inte ska straffa sig att skaffa barn och att ta hand om dem i Sverige.

Extra boost första fyra åren

För att kompensera för inkomstbortfallet får man faktiskt ett extra belopp inbetalat till sin allmänna pension under barnets första fyra levnadsår. Det är det som kallas pensionsrätt för barnår.

För att få de pengarna måste du ha minst fem år med deklarerade inkomster, och inkomsterna måste ha motsvarat minst två inkomstbasbelopp. Ett inkomstbasbelopp är 2024 ungefär 76 000 kronor, vilket innebär att du som tjänat mindre än 142 000 kronor under något av dina fem högst betalda yrkesår inte kan få ta del av förmånen.

Även adoptivföräldrar kan få del av förmånen, under de fyra första år som adoptivförälder.

Ersättningen motsvarar 75 procent av genomsnittslönen i Sverige, och är därför perfekt för dig som varit arbetslös, studerat, jobbat deltid eller haft en låg lön. Det skriver minpension.se.

Knepet: Få tjänstepension när du inte jobbar

Många arbetsgivare betalar även in till tjänstepensionen trots att man är föräldraledig. Detta för att det inte ska straffa sig att vara hemma med sitt barn under dess första tid i livet.

ANNONS

Men då kan du behöva ansöka om det. För det första har inte alla arbetsgivare tjänstepension. För det andra kan det vara olika regler från arbetsplats till arbetsplats. Till viss del handlar det också om ifall ni har kollektivavtal eller ej.

Prata med din arbetsgivare så att du inte går miste om tusenlapparna i pension. Vissa arbetsgivare betalar ut full tjänstepension automatiskt, medan andra behöver läggas in manuellt.

På Pensionsmyndighetens hemsida kan du själv klicka i och se hur dina år med deltidsjobb kan påverka din pension på ålderns höst.

Läs mer om pension:

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Brett ras: Så gick det för dig med pension hos nätbanken

Risken efter nyår: Tre vanliga fel du gör med ditt ISK-konto

Chockhöjda CSN-lånet höjs – igen: 1,7 miljoner svenskar drabbas

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]