När par bestämmer sig för separation och går skilda vägar blir slaget hårt mot privatekonomin – tusenlappar försvinner varje månad.

ANNONS

Enligt Swedbank, som kikat på saken i en rapport, får hushåll som genomgått separation ”åtskilliga tusenlappar mindre att röra sig med varje månad”.

Så här skriver banken:
”Ett par med två barn och som tjänar 30 000 respektive 50 000 kronor per månad har knappt 30 000 kronor kvar att leva på efter boende och övriga nödvändiga kostnader är betalda. Det blir 15 000 kronor per person om man har en helt gemensam ekonomi. För en ensamstående med 30 000 kronor i lön, med två barn boendes hos sig halva tiden och som bor i en något mindre lägenhet blir det i stället drygt 6 000 kronor kvar varje månad.”

I exemplet ovan blir det 9 000 kronor mindre att leva på per månad när det separerade paret med två barn ska stå på egna ben.

”När man flyttar ihop med någon är inte den första tanken att man någon gång i framtiden ska flytta isär. Men det är viktigt att se över sin ekonomiska situation från början och fundera på hur man till exempel skulle klara utgifter för boendet om man går skilda vägar. Det handlar inte bara om månadsavgift eller bolån utan även om till exempel försäkringar, el och övriga driftskostnader”, säger Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Banken ter sex tips om hur du bättre kan trygga ekonomin vid separation:

1. Spara när ni är tillsammans – om ni skulle skiljas åt en dag.

2. Spara mot gemensamma mål, men se till att även ha ett eget sparande.

3. Se till att ha koll på din privatekonomi och det juridiska när ni lever tillsammans.

4. Glöm inte att vara medlem i a-kassan om du blir utan jobb.

ANNONS
ANNONS

5. Dela upp bolånen i olika delar med olika löptid på räntan för att undvika att hela lånet ska skrivas om samtidigt.

6. Kolla om din barnfamilj har rätt till bostadsbidrag.

Läs mer: FI: Fortsatta brister i kreditprövningen [Dagens PS]