Avlidne Microsoftgrundaren Paul Allens konstsamling väntas inbringa en rekordsumma i historiens största konstauktion.

ANNONS

I november ska datorjätten Microsofts medgrundare Paul Allens konstdyrgripar gå under klubban för väntade 1 miljard dollar.

Christies auktionshus håller i rekordauktionen och intäkterna från försäljningen går till välgörenhet i enlighet med Allens önskemål, skriver BBC och uppger att konstsamlingen innehåller mästerverk av Botticelli, Renoir, David Hockney och Roy Lichtenstein.

Totalt kommer 150 konstverk att auktioneras ut, däribland La Montagne Sainte-Victoire av den franske konstnären Paul Cezanne och som värderas till mer än 100 miljoner dollar.

Paul Allen grundade Microsoft 1975 tillsammans med sin barndomsvän Bill Gates.

Han dog 2018 i en ålder av 65 år i sviterna av tumörsjukdomen Non-Hodgkins lymfom.

När hans konstskatt i höst säljs på auktion är det en händelse som saknar motstycke i auktionshistorien, enligt Christies vd Guillaume Cerutt.

För Allen var konsten ”både analytisk och känslomässig”, säger han till BBC.

ANNONS
ANNONS

Jody Allen, Pauls syster, tillika testamentsexekutorn av dödsboet, säger att konstsamlingen kännetecknas av ”mystik och skönhet” och att den ”återspeglar mångfalden” av hennes brors intressen.

Microsoft-toppen var givmild och skänkte bort stora summor under sin livstid. 2010 deklarerade han att merparten av hans förmögenhet skulle gå till välgörenhet efter hans död.