Dagens PS

Nytt rekord för rot-avdrag – trenden fortsätter

rotavdraget
Rot-avdraget är fortsatt populärt visar nya siffror. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 02 aug. 2021Publicerad: 02 aug. 2021

Vi fortsätter att bygga om och renovera våra hem. Nya siffror visar att rot-avdrag är fortsatt populärt där rekordmånga gjorde avdraget under det första halvåret.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Organisationen Villaägarna har tagit fram de nya siffrorna från Skatteverket.

Rekordökning

”Vi vet att många har varit hemma under pandemin, man har sett om sitt hus”, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna till Di och tillägger: 

“Så att det ökar är naturligt. Men jag hade inte förväntat mig sådana här rekord.”

I rena siffror handlar det om drygt 850 000 personer som gjorde rot-avdrag under årets första halvår. Det är över 100 000 fler än samma period ifjol.

Det är den högsta siffran sedan avdraget infördes 2009, och under det första halvåret gjordes avdrag för 5,6 miljarder kronor, en ökning från 4,9 miljarder under samma period 2020.

Håller i sig

Lena Södersten tror att ökningen kommer hålla i sig eftersom pandemin är långt ifrån över.

”Det är fortfarande osäkert vad som händer, om man kommer att kunna resa som innan pandemin eller om folk håller sig mer hemma”, säger hon.

Det genomsnittliga avdraget ligger på 6 539 kronor och det är pengar som går till stadskassan genom skatter och sociala avgifter menar Lena Södersten som tycker det är “glädjande att antalet rot-företag ökar”.

Det skapar även arbetstillfällen och är en bra konjunkturåtgärd enligt Villaägarna som vill se avdraget återställas till 50 procent av kostnaden, från nuvarande 30 procent.

Många klagomål

Rot-avdrag gäller som mest 50 000 kronor per person men det är inte alla kunder som är nöjda med arbetena utförda av hantverkare. Kategorin toppar listan på klagomål hos Konsumentverket och råden till alla som funderar på att använda hantverkare är att ha tydliga skriftliga avtal där pris och tidsåtgång framgår.

Läs mer: Topp för bilverkstäderna: Ge oss rot-avdrag!

 

 

 

 

 

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS