Har du fyllt 66? Grattis, då tillhör du årets skattevinnare – med betydligt lägre skatt än övriga på arbetsmarknaden.

ANNONS

Negativ skatt är en benämning som särkilt 65-plussare kan ta till sig. I genomsnitt betalar en 66­-årig löntagare 10 procentenheter lägre skatt än yngre lön­tagare.

”Från det år du fyller 66, och på inkomster upp till 437 000 kronor, kan man faktiskt säga att skatten är negativ”, säger Stefan Gran­bom, analytiker på Pensions­ myndigheten, till Di.

Högre grundavdrag

Det beror på att inbe­talda pensionsrätter upp till en månadslön på drygt 36 000 kronor – är större än den inkomstskatt som betalas. Det så kallade grundavdraget blir högre från det år du fyller 66 år, samtidigt som jobbskatte­avdraget är förstärkt. I år förstärks siffrorna dessutom av en särskild skattere­duktion.

Tänker du dessutom arbeta vidare efter 65, får du betydligt mer i plånboken. Det beror på att pensionen stiger för varje år – som du väntar med att ta ut den. Men även på att skatten är lägre på pensionen från det år man fyller 66 år – jämfört med för yngre pensionärer.

Jobba längre – tjäna mer

För en företagssäljare som har drygt 45 000 kronor i månadslön, och väntar ett år med att ta ut pensionen från 65 till 66 års ålder plockar ut knappt två tusenlappar mer i pensionen – som landar på 30 600 kronor.

För dem som vill arbeta ännu längre, till 70 år, väntar ännu mer pengar – en pension som är hela 12 000 kronor högre.

Läs mer: Spara 50 000 kr i skatt – byt bilen vid rätt tid i vår

 

ANNONS
ANNONS