”Det känns väldigt bra”, säger 89-åringen som skänkt bort hela sin förmögenhet på 70 miljarder.

ANNONS

Chuck Feeney, som han heter, beskrivs som en pionjär bland filantroper och har nu infriat sitt eget löfte – att dö pank.

Det berättar Dina Pengar i Expressen från USA och berättar att Feeney byggt upp sin enorma förmögenhet bland annat som grundare av en butikskedja och ett amerikanskt riskkapitalbolag.

Under nära 40 år har han delat med sig av sina dollarmiljarder som han dragit in, bland annat till välgörenhet och sjukvård men även till att fredsprocessen i Nordirland, framgår det.

Uppmanar andra att ge

Nyligen nådde han sitt mål med The Atlantic Philantropies. Han undertecknade då ett dokument om att upplösa stiftelsen som han använt i samband med sina donationer.

”De som funderar över ’Giving While Living’: testa det, ni kommer gilla det”, sa han då till Forbes som konstaterar att miljardären nu officiellt är barskrapad.

Bill Gates och Warren Buffett, som är i topp på listan över världens rikaste personer, och också är kända givare, anser att Chuck Feeney är ”en förebild” bland filantroper.

ANNONS
ANNONS

Förmögna har ett stort ansvar

Enligt The Guardian, som Expressen hänvisar till i artikeln, har Feeney, trots att han varit snuskigt rik, levt högst spartanskt och varken bott lyxigt eller haft flådiga bilar.

”Förmögenhet för med sig ansvar”, säger han själv till The Guardian och betonar hur viktigt det är att använda sina tillgångar för att hjälpa sina medmänniskor i stället för att bara leva i sin egen rikemansbubbla.