Lånen ökar och blir större på bostadsmarknaden och nu aviserar Finansinspektionen att det är dags att börja amortera igen.

ANNONS

FI vill med amorteringskravet strama åt lånefesten, skriver TT i en artikel på Di.se.

”Sverige har ett relativt bra utgångsläge. Men det är också så att lånen har fortsatt öka under 2020. Det är förstås skälet till att vi annonserar att amorteringskravet återförs”, bekräftar Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen på en pressträff.

Som Dagens PS berättat tar nya låntagare allt större bolån, enligt en FI-rapport.

Syftet är att bromsa bolånen

Den 31 augusti återinförs amorteringskravet efter pausen under coronakrisen. Det deklarerar Erik Thedéen ånyo, nu på DN-debatt under rubriken ”Dags att bromsa bolånen – amorteringskrav återinförs”.

Enligt FI har 230.000 hushåll fått tillfälliga undantag från amorteringskravet och bland nya låntagare ligger andelen som beviljats undantag på 9 procent.

ANNONS
ANNONS

”För dessa låntagare har undantaget inneburit i genomsnitt 4.500 kronor mer i månaden”, skriver FI, som gjort stresstester som visar att bolånetagarna överlag har god betalningsförmåga.

Omvänt visar stresstesterna att en del bolånetagare får det tufft med stigande räntor och i synnerhet om de blir arbetslösa.