Dagens PS

Kreditkort: Jämför och hitta det bästa kreditkortet

Kreditkort
Det här är en guide till det du behöver veta om kreditkort. (Foto: Pexels)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 08 nov. 2023Publicerad: 13 okt. 2023

Att välja ett kreditkort kan vara en utmaning, men det behöver inte vara så. Med den stora mängd kreditkort som finns tillgängliga på marknaden idag, kan det vara svårt att veta vilket som är bäst för just dina behov och livsstil. Att jämföra kreditkort är inte bara smart, det är nödvändigt för att säkerställa att du får mest möjliga värde för pengarna

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jämför kreditkort: Hitta marknadens bästa kreditkort

Hos Compricer kan man lätt och smidigt jämföra ett stort antal kreditkort. Nedan ser ni en jämförelse av de bästa kreditkorten. Längre ner kommer vi även gå igenom vilka aspekter ni bör ha i åtanke när ni jämför kreditkort.

ANNONS

ANNONS

Senaste nytt

Så fungerar kreditkortet

Kreditkortet fungerar enligt principen “köp nu – betala sen”. Det innebär att du kan göra inköp och betala för dessa, via kreditkortsfakturan, cirka en månad senare. Kreditkortet ger dig en kreditgräns, som är det maximala belopp du kan spendera innan du måste betala tillbaka.

Exempel:
Tänk dig att du är på semester och din bil går sönder. Reparationen kostar mer än vad du har på ditt bankkonto. Med kreditkortet kan du betala för reparationen direkt och sedan betala tillbaka beloppet när du får din nästa lön. Detta utan att det kostar något extra.

ANNONS

Kreditkortets fördelar

Kreditkorten erbjuder en rad fördelar som kan vara till nytta i olika situationer. Här är några av de mest grundläggande fördelarna som du kan förvänta dig av nästan alla kort.

Räntefri kredit

En av de mest attraktiva fördelarna är möjligheten till räntefri kredit, det vill säga de kort som ofta kallas kreditkort utan ränta. Det innebär att du kan göra inköp och inte betala någon ränta på det belopp du har använt. Detta så länge som du betalar tillbaka hela beloppet som anges på kommande kreditkortsfaktura.

Det innebär att kortutgivaren ger en räntefri period på 30 – 60 dagar. Det finns alltså inget kreditkort utan ränta där man slipper betala ränta hela tiden. Detta ger dig en finansiell buffert och möjlighet att hantera oväntade utgifter utan att behöva ta ett lån med hög ränta.

Möjlighet till delbetalning

Om du inte kan eller vill betala tillbaka hela beloppet på en gång erbjuder många kreditkortsföretag möjligheten till delbetalning. Detta kan vara särskilt användbart för större inköp som vitvaror eller elektronik. 

ANNONS

Genom att delbetala kan du sprida ut kostnaden över flera månader, vilket gör det mer hanterbart för din ekonomi. Vid dessa tillfällen behöver du däremot betala ränta för det belopp du delbetalar, vilket är varför många är på jakt efter kreditkort med låg ränta.


Säker betalning

Kreditkortet är en av de betalningsmetoder med högst säkerhet. Om du råkar ut för bedrägeri eller om varan du köpt inte levereras, har du möjlighet att få pengarna tillbaka genom kreditkortsföretaget. Detta skydd är särskilt värdefullt när du handlar online eller i utlandet, där risken för bedrägeri kan vara högre.


Reseförsäkring

De allra flesta kort inkluderar en reseförsäkring som automatiskt aktiveras när du betalar din resa med kortet. Exakt vilka försäkringar som ingår beror på kort. Det bästa kreditkortet för resor är det som inkluderar ett flertal trygghetsförsäkringar när man är utomlands. Exempelvis kan det handla om allt från avbeställningsskydd till ersättning vid försenade flyg. 

Med sådana kort får du därmed en extra trygghet när du reser, och kan i vissa fall ersätta behovet av att köpa avbeställningsskydd från resebolaget. 


Tydlig överblick på inköpen

ANNONS

Om du handlar med kreditkortet får du en månatlig faktura där alla dina inköp och uttag listas. Det ger dig en bra översikt och möjlighet att enkelt följa upp din ekonomi. Denna översikt kan också vara ett värdefullt verktyg för att identifiera eventuella mönster i din konsumtion och hjälpa dig att göra mer medvetna ekonomiska beslut.


Betala av räkningar

Somliga kort har funktionen att du kan betala räkningar direkt via ditt kreditkortskonto. Det kan vara praktiskt om du till exempel är utomlands och inte har tillgång till ditt vanliga bankkonto. Det kan också vara en fördel om du vill samla alla dina betalningar på ett och samma ställe för att få en bättre översikt.

Önskas räkningar betalas med kort, som inte har denna inbyggda funktion, går det att använda externa tjänster som exempelvis Betalo. På detta sätt kan du använda kreditkortet för att betala räkningar. Däremot finns det generellt spärrar som gör att räkningar från finansiella institut (banker, långivare, kreditkortsutgivare) inte kan genomföras via dessa betalningar. 

Jämför kreditkort utifrån förmån

Förutom de grundläggande fördelarna finns det ofta extra förmåner som kan variera mellan olika kort. Bland annat finns kreditkort med bonus och kreditkort med cashback. Dessa förmåner kan göra ditt kort ännu mer attraktivt beroende på dina personliga behov och livsstil. Det är generellt dessa som avgör vilket företag som erbjuder bäst kreditkort just för dig. 

Kreditkort med bonus

ANNONS

Så kallade kreditkort med bonus är eftertraktade bland många. Dessa kort erbjuder nämligen bonuspoäng för varje krona du spenderar. Dessa poäng kan sedan användas för att köpa varor, tjänster eller till och med resor. I vissa fall kan de användas för att delbetala kreditkortsfakturan. 

Ett kreditkort med bonus är en bra möjlighet att få mer värde för dina pengar. Bonusprogrammen varierar mellan olika kort, så se till att välja det kreditkort med bäst bonus vad gäller dina spenderingsvanor och intressen. För de som gärna flyger är SAS EuroBonus ett mycket fördelaktigt bonusprogram, till exempel.

Kreditkort med cashback

Även kreditkort med cashback är något som kan innebära stora fördelar. Cashback är en förmån där en viss procent av dina inköp betalas tillbaka till dig. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för den som genomför regelbundna inköp från vissa butikskedjor. 

Med ett kreditkort med cashback får du i princip en form av rabatt efter att du har gjort ditt inköp. För de som kan utnyttja denna förmån är den oftast mer lönsam än att samla bonuspoäng.


Rabatter

Vissa kort ger dig rabatter hos utvalda butiker eller på specifika varumärken. Detta kan vara allt från kläder och skor till elektronik och resor. Rabatterna kan vara tidsbegränsade eller permanenta, och de kan vara en utmärkt möjlighet att spara pengar på saker du redan planerar att köpa.

Om du exempelvis brukar bo på Best Western några gånger per år kan ett kort med 15% rabatt på hotellnätter ge en stor summa i rabatt per år. 

ANNONS

                      
Försäkringar

Många kort inkluderar olika typer av försäkringar. Det kan exempelvis vara:

 • Allrisk – Kan ge ersättning om din vara går sönder eller blir stulen inom försäkringsperioden. 
 • Tanka fel – Kan ge ersättning om du tankar fel bränsle. 
 • Prisgaranti – Få tillbaka mellanskillnaden om du köper en vara och sen hittar den till lägre pris hos en annan butik.
 • Extra garantiår – Få ett ytterligare garantiår med samma villkor som tillverkarens grundförsäkring. 
 • Evenemangsförsäkring – Avbeställningsskydd för biljetter till evenemang.
 • Reseförsäkring – Se rubriken ”Reseförsäkring” högre upp i texten. 
ANNONS
 • Självriskreducering – Få självrisken betald om försäkringsdelen ”Bärgning” måste utnyttjas inom bilförsäkringen. 

Dessa försäkringar ger en extra trygghet och kan i vissa fall ersätta behovet av att köpa en separat försäkring. Det är viktigt att läsa igenom villkoren noggrant för att förstå vad som täcks.

Om du vill utöka ditt försäkringsskydd över dina egendomar så kan du enkelt jämföra och investera i hemförsäkring online.

Flygplatslounger

När man är på jakt efter det bästa kreditkortet för resor kan man stöta på kort som ger tillgång till flygplatslounger. I loungen kan du vänta på ditt flyg i en mer avslappnad och bekväm miljö, ofta med tillgång till snacks, drycker och ibland även duschar.

Detta är en förmån som kan göra din resa mer behaglig och minska stressen som ofta är förknippad med flygresor.

Exklusiva förmåner

Vissa kort erbjuder exklusiva förmåner som går utöver de vanliga. Det kan vara tillgång till VIP-evenemang, specialerbjudanden eller andra unika möjligheter som inte är tillgängliga för allmänheten. 

ANNONS

Dessa förmåner är ofta reserverade för kortinnehavare som uppfyller vissa kriterier, såsom en hög kreditgräns eller en viss mängd spenderade pengar. Det är en förmån som inte bara ger dig tillgång till exklusiva upplevelser, utan också kan ge dig en känsla av status och lyx. Tre av de förmåner som ofta finns på premiumkreditkort är:

 • Fast Track
 • Concierge Service
 • Tllgång till unika event. 

Fast Track

Fast Track är en tjänst som låter dig gå före i kön vid incheckning eller säkerhetskontroller på flygplatser. Bland marknadens bästa kreditkort för resor kan det förekomma att man får tillgång till Fast Track. 

Detta är en mycket uppskattad förmån för frekventa resenärer. Om du reser ofta för arbete eller nöje, kan denna tjänst vara ovärderlig för att göra din resa så smidig som möjligt.

Concierge Service

Concierge Service är en personlig assistenttjänst som kan hjälpa dig med allt från att boka restauranger till att ordna transport. Det är en lyxig förmån som kan göra vardagen enklare och mer bekvämt. Tjänsten är ofta tillgänglig dygnet runt och kan vara särskilt användbar när du reser eller behöver snabb hjälp med komplicerade arrangemang.


Event

ANNONS

Vissa kort ger dig tillgång till exklusiva event som kan vara allt från konserter och sportevenemang till privata visningar och utställningar. Det är en förmån som kan ge dig unika upplevelser och möjligheter att nätverka. 

Jämför kreditkort

ANNONS

Hitta bäst kreditkort: Avgifter att hålla koll på

Kreditkortet kommer ofta med vissa avgifter. Det är viktigt att vara medveten om dessa för att kunna göra en rättvis kreditkort jämförelse och för att undvika obehagliga kostnader.

ANNONS

Årsavgift

En årsavgift är en årlig kostnad för att ha kortet. Denna avgift varierar beroende på kortets förmåner och kreditgräns. 

Det finns kreditkort utan årsavgift och det finns kort med en hög avgift. Det sistnämnda är ofta förekommande för de kort med mer omfattande förmåner. Det är viktigt att väga avgiften mot de förmåner och tjänster du får. Används kortet genomtänkt bör förmånerna, med god marginal, väga tyngre än årsavgiften. 

Varför välja kreditkort utan årsavgift?

Ett kreditkort utan årsavgift kan vara ett bra val för de som inte planerar att använda kortets extra förmåner. Det minimerar dina fasta kostnader och gör det enklare att hantera din ekonomi. 


Ränta

Räntan kan variera kraftigt mellan olika kort och är ofta högre än för andra typer av lån, vilket är varför kreditkort med låg ränta tenderar att vara särskilt uppskattade. Det är viktigt att vara medveten om räntan och att betala tillbaka utnyttjad kredit i tid för att undvika höga räntekostnader.

Så länge som hela beloppet på kreditkortsfakturan betalas uppstår ingen räntekostnad. Det är alltså enbart om beloppet önskas delbetalas som räntekostnad uppstår. 

ANNONS

Exempel:

Per köper saker för 10 000 kronor på kredit i maj. I mitten av juni får han fakturan som anger att han utnyttjat krediten för 10 000 kronor. Han väljer däremot att återbetala 2 000 kronor och skjuter upp 8 000 kronor till fakturan i juli. Om krediträntan är 20 % kommer denna skuld vara på 8 133 kronor i juli. 

Varför välja kreditkort med låg ränta?

Ett kreditkort med låg ränta kan spara dig mycket pengar i det långa loppet, särskilt om du ofta delbetalar kreditkortsfakturan. 

Som räkneexemplet ovan visar blir räntekostnaden relativt liten om skulden enbart skjuts upp en månad. Men är det större belopp, eller om betalningen skjuts upp flera månader, är det viktigt att se på räntenivån för att hitta bäst kreditkort för din ekonomiska situation. 

Aviavgift

Aviavgift är en administrativ kostnad som betalas varje månad. De flesta kort tar inte ut någon aviavgift om fakturan skickas ut via E-faktura. Väljs däremot pappersfaktura är det mycket vanligt med denna avgift.

Det finns även kreditbolag som tar ut denna avgift varje månad som kortägaren väljer att delbetala och alltså inte betalar hela fakturabeloppet. Ytterligare ett alternativ är att avgiften alltid måste betalas, oavsett om krediten utnyttjats eller inte. 

ANNONS

Delbetalningsavgift

Ett flertal kreditbolag erbjuder kortägaren att ”delbetala utan ränta” på enskilda inköp. I dessa fall lyfts detta inköp ut och hanteras separat på kreditkortsfakturan. Det kan visserligen ske räntefritt men det kan tillkomma uppläggningsavgift samt månatlig delbetalningsavgift. 

Varför välja kort med låg delbetalningsavgift?

Om du ofta använder delbetalningsfunktionen på ditt kort, är det klokt att välja ett kort som erbjuder räntefri delbetalning. De större inköpen kan därmed väljas att delbetalas räntefritt. Även om denna tjänst innebär vissa kostnader är det generellt billigare än att delbetala via ordinarie kortkredit. 

Exempel:

Flera kreditkortsföretag erbjuder räntefri delbetalning med en månadsavgift på 59 kronor. En person väljer att köpa en soffa för 10 000 kronor och delbetala räntefritt under 6 månader. Totala kostnaden blir då 354 kronor vilket motsvarar effektiv ränta på enbart 7%. Det är mindre än hälften av den räntenivå som många kort erbjuder. 

Finns kreditkort utan avgift?

Ja, det finns kreditkort utan årsavgift. Men det är viktigt att inte enbart fokusera på detta när du väljer kort. Om du inte planerar att använda kortet frekvent kan ett kreditkort utan avgift vara ett bra alternativ.

ANNONS

Men om du planerar att utnyttja olika förmåner är det generellt sett värt att betala en årsavgift för att få tillgång till dessa extra förmåner.

Jämför kreditkort och välj det bästa för dig

När det kommer till att välja det marknadens bästa kreditkort, är det viktigt att förstå att vilket kort som är ”bäst” är subjektivt och beror på dina individuella behov och livsstil. Det första steget i processen bör vara att fokusera på de förmåner som är mest relevanta för dig, och därefter jämföra avgifterna.

1.     Vilka förmåner kommer du använda?

Innan du ska ansöka om kreditkort, fundera över vilka förmåner som faktiskt kommer att vara användbara för dig. Är det reseförmåner, bonuspoäng, rabatter eller försäkringar som lockar mest? Genom att prioritera de förmåner som du kommer att använda mest, kan du göra ett mer informerat val och maximera värdet. 

Det kan också vara värt att överväga hur ofta du kommer att använda dessa förmåner. Om du till exempel reser ofta ska du kanske välja det bästa kreditkortet för resor, det vill säga kortet med bäst reseförmåner. Om du däremot mest handlar mat och bensin, kan ett kreditkort med cashback på dessa kategorier vara bättre.


2. Kommer delbetalning användas?

Om du planerar att använda delbetalningsfunktionen på ditt kort, är det viktigt att vara medveten om eventuella avgifter och räntor som tillkommer. Jämför dessa kostnader för att hitta företaget med bäst kreditkort utifrån dessa kostnader. Det kan handla om:

ANNONS
 • Kreditkort med låg ränta
 • Kort utan har aviavgift
 • Kort som erbjuder räntefri delbetalning med månadsavgift


3. Vill du ha ett extrakort?

Att ha ett extrakort kan vara praktiskt i många situationer, till exempel om du har en partner eller familjemedlem som också behöver tillgång till kredit. De bägge korten ger även tillgång till exakt samma rabatter, försäkringar och övriga förmåner. 

Det är mycket vanligt att kreditbolagen erbjuder extrakort men i vissa fall är det inte möjligt att teckna. Kom ihåg att generellt är huvudkortsinnehavaren som har det juridiska betalningsansvaret. Beställ därför enbart extrakort till personer som du helt och hållet litar på. 

Jämförelse av marknadens bästa kreditkort

När du ska jämföra kreditkort finns en lång rad alternativ, så var ska man egentligen börja? Nedan går vi igenom några av marknadens mest populära kort, vad de erbjuder och vad kunderna säger.

Swedbank MasterCard

Swedbank är en av Sveriges största banker, och deras kreditkort är också ett populärt bland många svenskar. Kortet erbjuder 55 räntefria dagar och du kan välja att dela upp betalningen, dock måste minst 3% av skulden betalas per månad (minst 150 kr). 

ANNONS

Om du bokar resor med kortet får du en kompletterade reseförsäkring. Därtill ingår ett flertal köpförsäkringar när du handlar med kortet.

Du kan koppla kortet till din mobil och sedan betala via Apple- eller Samsung Pay. I mobilbanken kan du också enkelt se alla dina köp med kortet.

 • Årsavgift: 195 kr (gratis extrakort)
 • Kreditgräns: Från 10 000 kr
 • Uttagsavgift: 3%, lägst 145 kr

Bank Norwegian-kortet

Med Bank Norwegian-kortet får du ett kreditkort med hög kreditgräns – upp till 150 000 kr – och helt utan årsavgift. Det tillkommer heller inte någon avgift vid kontantuttag, vare sig i Sverige eller utlandet.

När du använder kortet tjänar du så kallade CashPoints. Dessa kan du använda för att köpa flygbiljetter hos Norwegian. Du kan också välja att i stället få cashback på dina köp. Cashbacken består av 0,5% på dina varuköp, under förutsättning att du inte handlar för mer än 100 000 per kalenderår. 

Även detta kort kan kopplas till mobilen, för att på så sätt kunna betala köpen via Apple Pay eller Apple Watch. Bank Norwegian erbjuder också en app där du får full översikt över dina inköp.

 • Årsavgift: 0 kr
 • Kreditgräns: Upp till 150 000 kr
 • Uttagsavgift: 0 kr
ANNONS

Lån & Spar Bank MasterCard

Lån & Spar Bank är en mindre aktör än de två ovanstående, men deras kreditkort är trots allt ett populärt sådant. Med detta kort, som fungerar över hela världen, får du upp till 55 dagars räntefri kredit och en kredit upp till 50 000 kronor.

När du tecknar kortet får du en kostnadsfri kortförsäkring. Här ingår bland annat en kompletterande reseförsäkring och ett försäkringsskydd vid exempelvis feltankning och köp av hemelektronik.

Du kan själv välja om du vill betala hela fakturabeloppet eller om du vill dela upp betalningen. Det finns möjlighet att få e-faktura, för att ytterligare förenkla inbetalningarna. I internetbanken kan du följa samtliga dina inköp med kortet.

 • Årsavgift: 0 kr det första året (därefter 195 kr)
 • Kreditgräns: Upp till 50 000 kr
 • Uttagsavgift: 3%, minst 35 kr

Bästa kreditkort utifrån kategori

Att välja marknadens bästa kreditkort kan vara en utmaning, särskilt eftersom de olika alternativen har olika förmåner. Vissa kort är utmärkta för resor, medan andra är bättre för vardagsinköp som mat och bensin. En väg för att hitta de bästa kreditkorten är att utgå från vilken kategori av kort som önskas. 

ANNONS

Resekreditkort – Bästa kreditkortet för resor

Om du reser ofta, antingen i jobbet eller på fritiden, kan ett resekreditkort vara det bästa valet för dig. Marknadens bästa kreditkort för resor erbjuder ofta reseförsäkring, bonuspoäng på flyg och hotell, samt andra förmåner som tillgång till flygplatslounger. 

Det är viktigt att jämföra de olika förmånerna och se till att de faktiskt är relevanta för dig. Till exempel, om du oftast reser inom Sverige, kanske ett kort som marknadsförsig som ”bästa kreditkortet utomlands” inte är det bästa valet.

Exempel på förmåner:

 • Rabatt på resor
 • Flygpoäng
 • Bättre reseförsäkring
 • Concierge Service
 • Fast Track
 • Flygplatslounger
 • Uppgraderingar på hotellrum

Matkort – Bäst för inköp av mat

För den som ofta handlar mat och dagligvaror kan ett matkort vara bästa valet. Här handlar det ofta om kreditkort med cashback eller kreditkort med bonus, som tillfaller kortinnehavaren vid inköp i mataffärer och andra butiker som säljer dagligvaror. 

Det är oftast en procentuell återbäring på det totala inköpsbeloppet. Om du exempelvis handlar mat för flera tusen kronor varje månad, kan en liten procentuell cashback göra en stor skillnad i din ekonomi. 

ANNONS

Exempel på förmåner:

 • Rabatter hos matvarukedjor
 • Bonus eller cashback hos matvarukedjor
 • Försäkringar 


Bensinkort – Bra kreditkort på vägen

Om du spenderar mycket tid på vägarna kan ett bensinkort vara ett smart alternativ. Dessa ger ofta rabatter eller cashback på bensininköp, vilket kan leda till betydande besparingar över tid. Vissa kort är knutna till specifika bensinstationer, så det är viktigt att välja ett kort som passar dina vanor. 

Exempel på förmåner:

 • Rabatt på drivmedel
 • Rabatt på inköp i butik
 • Bonuspoäng som ger värdecheckar
 • Erbjudanden som ”Var sjätte tvätt gratis”

 
Kreditkort med bonus

Ett kreditkort med bonus ger poäng som kan bytas mot varor, tjänster eller rabatter. Du får helt enkelt poäng på alla inköp du gör. Var medveten om eventuella begränsningar eller utgångsdatum för poängen du samlar.

ANNONS

Exempel på förmåner:

 • Poäng på alla inköp
 • Mer poäng i vissa butiker
 • Få produkter eller rabatt för poängen


Hotellkort  – Bästa kreditkort för resor

Den frekventa resenären gynnas sannolikt mest av att undersöka marknadens bästa kreditkort för resor. Ofta hittar man här så kallade hotellkort vara en utmärkt resurs. Dessa kort erbjuder ofta poäng för varje natt du spenderar på ett hotell, och dessa poäng kan sedan användas för framtida gratisnätter. 

Vissa kort erbjuder även andra förmåner som gratis uppgraderingar, sen utcheckning och tillgång till hotellounger. Det är också vanligt att dessa inkluderar reseförsäkringar och andra reseskydd. Detta är också ofta det bästa kreditkortet utomlands, då förmånaderna kan gälla världen över.

Exempel på förmåner:

 • Gratis hotellnätter
 • Gratis uppgradering av hotellnätter
 • Restaurangvoucher vid varje besök
ANNONS

Vad krävs för att skaffa kreditkort?

När man ska ansöka om kreditkort finns ofta tre faktorer som behöver uppfyllas för att ansökan ska beviljas. 

Ålderskrav

Alla kreditkortsföretag har ett minimiålderskrav för att kunna ansöka om kreditkort. I Sverige är detta vanligtvis 18 år, men vissa kreditkortsföretag kan ha högre åldersgränser. Detta särskilt för kort med högre kreditgränser eller extra förmåner. 

Ålderskravet är inte bara en formalitet utan också en riskbedömning. Ju yngre du är, desto mindre sannolikt är det att du har en stabil ekonomisk situation. Detta ökar risken för kreditkortsföretaget. Det är också mindre troligt att du har en lång kredithistorik, vilket kan göra det svårare att bedöma din kreditvärdighet.

Inkomstkrav

För att kunna skaffa kreditkort måste du kunna visa att du har en stabil inkomst. Detta kan vara en lön från ett fast jobb, men det kan också inkludera andra inkomstkällor som pension eller bidrag. Kreditkortsföretagen vill försäkra sig om att du har tillräckliga medel för att kunna betala tillbaka det du lånar. 

Inkomstkravet varierar mellan olika kort och kreditkortsföretag. Det kan också påverkas av andra faktorer som din kreditvärdighet. Om du inte uppfyller inkomstkravet är det mycket troligt att din ansökan kommer att avslås.

           
Kreditvärdighet

Utöver ålders- och inkomstkrav är din kreditvärdighet en annan viktig faktor som kreditkortsföretag kontrollerar. Din kreditvärdighet är en siffra som representerar din finansiella pålitlighet och baseras på flera faktorer, inklusive din betalningshistorik, nuvarande skulder och hur länge du har haft kredit. Läs mer om kreditvärdighet längre ner i denna artikel. 

ANNONS

Ansök om kreditkort – Steg för steg

Att ansöka om kreditkort är mycket enkelt. Kom ihåg att först jämföra de olika alternativen så att förmånerna passar dina ekonomiska behov. 


1. Förberedelser innan ansökan

Innan du börjar med att fylla i en ansökan är det viktigt att ha koll på din ekonomiska situation. Det inkluderar att veta din inkomst, dina utgifter och eventuella skulder. Det kan nämligen behöva anges i ansökan. 

Samtliga kreditkortsföretag kommer att göra en kreditupplysning, så det är bra att vara förberedd på detta. Om du har betalningsanmärkningar kommer du bli nekad kort då det inte finns något kreditkort med betalningsanmärkning på den svenska marknaden.

1.     Jämföra kreditkort

Innan man väljer att ansöka är det viktigt att jämföra kreditkort. Det finns en uppsjö av kort på marknaden, alla med olika förmåner och avgifter. Högst upp på den här sidan kan du jämföra de olika alternativen för att hitta det kort som passar just dina behov. Tänk på allt från räntor och avgifter till de förmåner som faktiskt är relevanta för dig.

ANNONS

2.     Ansök om kreditkort

När du har valt det kort som passar dig bäst är det dags att ansöka om kreditkort. Detta kan oftast göras online och tar vanligtvis inte mer än några minuter. Du kommer att behöva ange personliga uppgifter som namn, adress och personnummer samt ekonomiska detaljer som inkomst och anställning.

3.     Vänta på besked

Efter att du har skickat in din ansökan kommer kreditkortsföretaget att göra en kreditupplysning för att bedöma din kreditvärdighet. Detta kan ta allt från några minuter till några dagar. Om din ansökan godkänns kommer du att få besked via e-post eller brev och ditt nya kort kommer att skickas till dig inom kort.

Varför blir inte ansökan beviljad?

De bästa kreditkorten tilldelas ofta den med en god ekonomi. Om din kreditkortsansökan inte blir beviljad beror det till största sannolikhet på att du har för dålig kreditvärdighet. Här beskrivs vad detta innebär och hur du kan förbättra din kreditvärdighet och öka dina chanser att få nästa ansökan beviljad. 

Dålig kreditvärdighet

Kreditvärdigheten är en indikator på hur sannolikt det är att du kommer att kunna betala tillbaka krediten. Om du har en låg kreditvärdighet, anser kreditkortsföretagen att risken är för hög. 

Kreditvärdigheten är en sammanfattning av din ekonomiska historia. Här vägs ett flertal faktorer in, såsom: 

ANNONS
 • Tidigare lån
 • Betalningshistorik
 • Nuvarande skulder

En låg kreditvärdighet kan vara resultatet av flera faktorer, som till exempel sena betalningar, obetalda räkningar eller skulder som har gått till inkasso. Det påverkar inte bara dina chanser att skaffa kreditkort, utan också de villkor under vilka kortet skulle beviljas, som till exempel räntesats och kreditgräns.

En betalningsanmärkning påverkar din kreditvärdighet mycket negativt. I dagsläget finns inga svenska företag som beviljar kreditkort med betalningsanmärkning.

Hur länge påverkar en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning kan stanna kvar i din kredithistorik i upp till tre år. Under denna tid är det nästan omöjligt att få ett kort beviljat. Enda möjligheten är om kortföretaget granskar din ansökan manuellt och anser att de kan bortse från din betalningsanmärkning. 

Hur förbättras kreditvärdigheten?

Det första steget för att öka dina chanser att beviljas ett kort är att förbättra din kreditvärdighet. Detta kan göras genom att betala dina räkningar i tid, minska din skuldsättning och undvika nya krediter i en nära framtid.

1.     Undvik flera kreditansökningar

Varje gång du ansöker om ett lån eller en kredit genomförs en kreditupplysning och flera upplysningar inom en kort tidsperiod kan sänka din kreditvärdighet. 

ANNONS

Flera kreditansökningar inom en kort tidsram kan signalera till kreditgivare att du är i ekonomiskt trångmål, vilket kan leda till en lägre kreditvärdighet. Det är därför klokt att inte skicka in flera ansökningar i snabb följd.

2.     Ha en stabil inkomst

En stabil inkomst är en viktig faktor som kreditkortsföretag tar i beaktning när de bedömer din ansökan. Om du kan visa att du har en regelbunden och tillräcklig inkomst, ökar det dina chanser att bli godkänd. 

Detta gäller särskilt om du är anställd på heltid, men även om du är egenföretagare eller har andra inkomstkällor kan det vara positivt. Det viktigaste är att du kan visa att du har en ekonomisk stabilitet som gör det möjligt för dig att hantera kreditkortsutgifterna.

3.     Rensa upp i din kredithistorik

Om du har flera krediter och skulder kan det vara god idé att betala av dessa innan du väljer att ansöka om kreditkort. Detta kan inkludera att betala av gamla skulder, förhandla med kreditgivare om att ta bort negativa poster eller till och med korrigera felaktiga uppgifter i din kredithistorik. 

Ju bättre kredithistorik, samt nuvarande skuld, desto bättre kreditvärdighet kommer du att få. Därmed kommer även chansen att få kreditkortsansökan beviljad att öka. 

FAQ

ANNONS

Vilket är marknadens bästa kreditkort?

Det finns ingen enkel svar på denna fråga eftersom det bästa kreditkortet för dig beror på dina individuella behov och livsstil. Exempelvis kan det bästa kreditkortet för resor passa bäst för någon, medan ett matkort kan vara mer fördelaktigt för den som ofta handlar dagligvaror.

Tas någon kreditupplysning vid ansökan?

Kreditkortsföretaget kommer att begära en upplysning från ett kreditupplysningsföretag för att bedöma din kreditvärdighet. Detta inkluderar att titta på din inkomst, dina utgifter och eventuella betalningsanmärkningar. Det finns i dagsläget inget svenskt kreditkort med betalningsanmärkning.

Hur lång tid tar det att få ett kreditkort?

Tiden det tar att få sin ansökan beviljad kan variera beroende på företaget och din egen situation. Om du har en stark kreditvärdighet och inga betalningsanmärkningar kan processen gå mycket snabbt, ibland inom några dagar. I andra fall kan det ta upp till några veckor.


Kan jag ha flera kreditkort?

Ja, det är möjligt att ha flera kort, men det är viktigt att hantera dem ansvarsfullt. Att ha flera kort kan påverka din kreditvärdighet, så det är viktigt att alltid betala räkningarna i tid och hålla koll på dina utgifter.


Vad händer om jag missar en betalning?

ANNONS

Om du missar en betalning kommer det sannolikt att påverka din kreditvärdighet negativt. Dessutom kan det tillkomma förseningsavgifter och eventuellt högre räntor. Det är därför viktigt att alltid betala i tid och att kontakta kreditkortsföretaget om du tror att du kommer att missa en betalning.


Hur avslutar jag ett kreditkort?

Kontakta kreditkortsföretaget för att begära att de stänger ditt konto. De kommer därefter att skicka ut en slutfaktura på utestående kredit. 

Hur hög kreditgräns kan jag få?

Kreditgränsen varierar beroende på flera faktorer, inklusive din kreditvärdighet, inkomst och tidigare kredithistorik. Vissa premiumkort kan erbjuda kreditgränser på upp till flera hundratusen kronor, medan grundläggande kort kan ha en lägre gräns.  


Är det säkert att använda kreditkort online?

De flesta kreditkorten kommer med olika säkerhetsfunktioner, som till exempel kryptering och tvåfaktorsautentisering, för att skydda dina uppgifter. Dock bör du alltid vara försiktig och undvika att ange dina kortuppgifter på misstänkta eller osäkra webbplatser.

Med ett kreditkort finns, tack vare cashback, bonusar och rabbater, möjlighet att spara pengar. Vill du ha en mer stabilsparandeform? Läs då vår guide om sparkonto med ränta, där du får veta allt om hur sparandeformen fungerar och jämföra olika banker.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS