Dagens PS

Jobba inte hemma i London – billigare att åka till kontoret

Jobba inte hemma i London – billigare att åka till kontoret
Jobbar du i City of London kan du tjäna pengar på att åka till kontoret i stället för att jobba hemma i vinter. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 18 aug. 2022Publicerad: 17 aug. 2022

I London kan du tjäna pengar på att åka till kontoret. När energipriserna stiger blir det dyrare att jobba hemifrån – och mest tjänar de som kan gå, cykla eller springa till jobbet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När hösten och vintern närmar i sig i London stiger kostnaderna för transport och värme. Det betyder att det faktiskt blir dyrare att jobba hemifrån än att ta sig till kontoret.

Enligt Bloomberg kan man tjäna omkring 50 pund (knappt 628 kronor) per vecka om man kan gå, springa eller cykla till jobbet. Om man inte är hemma behöver man inte värma upp huset hela dagen.

Sparar hundralappar i veckan

Jobbar man hemifrån i London januari får man räkna med att betala runt 175 pund (knappt 2 200 kronor) i veckan för bland annat uppvärmningskostnader, skriver Bloomberg. I den summan räknar man in sådant som kaffe, som många arbetsplatser bjuder på.

Väljer man i stället att ta tunnelbanan till jobbet blir veckokostnaden ungefär 160 pund (lite drygt 2 000 kronor), så det går att spara ett par hundralappar per vecka.

Kall vinter i London

Tar man bussen sparar man ännu mer, då blir kostnaden ungefär 140 pund (knappt 1 760 kronor).

Förutsättningen är förstås att transportföretagen i London inte höjer priserna.

ANNONS

Bloombergs siffror kommer från Uswitch, som uppskattar att energikostnaden för ett hem i genomsnitt ligger på 683 pund (drygt 8 500 kronor) i januari för dem som väljer att jobba hemifrån i London.

Sänker värmen hemma

Åker man i stället till arbetsplatsen sjunker kostnaden till 492 pund (knappt 6 200 kronor). De som jobbar hemma använder 25 procent mer el och 75 procent mer gas per dag, enligt Bloomberg.

“Folk kommer att kämpa med att värma upp sina hem och de kommer att leta efter värme på andra ställen – vi vet att det är ett sätt människor använder för att hantera saker, det kan vara att gå till offentliga platser som bibliotek och kyrkor, eller att åka till jobbet när du i vanliga fall jobbar hemifrån”, säger Matt Copeland, National Energy Action, till Bloomberg.

Läs även: Trenden: Flytta kontoret till hotell 

Läs även: Jobba hemma – nytt fall av “Foto”? 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS