Sedan februari förra året har Spotify låtit 6500 av sina anställda arbeta var de vill enligt en modell de kallar ”Work from anywhere”. Policyn tillåter fritt distansarbete och låter den anställde avgöra hur ofta de vill jobba från kontoret och var i världen de vill arbeta – så länge Spotify har en verksamhet där.

ANNONS

Pandemin skyndade på utvecklingen för distansarbete och förändrade företagskulturen för de allra flesta. Spotify valde att ta det ett steg längre och tillåter nu distansarbete för de flesta som arbetar för företaget.

Företaget har dessutom börjat sätta löner på nationell nivå, snarare än efter stad och region – en policy som gör det lättare för de anställda att flytta inom landet.

Ett år senare med fritt distansarbete

Efter mer än ett år så kan Spotify konstatera att policyn har lett till lägre personalomsättning och större bredd bland de anställda. Policyn har funnits på kartan sen innan pandemin men implementerades under pandemin när distansarbete blev en ny norm.

”Folk vill ha den där flexibiliteten och friheten”, säger Katrina Berg, Spotifys HR-chef till Fortune. De har mätt hur policyn påverkar de anställdas kreativitet, förmåga till samarbete och produktivitet. Mätningar som man kan presentera resultatet av först inom ett par år.

Ökad bredd i arbetsstyrkan

Några tidigt mätbara konsekvenser av den nya policyn är bland annat att fler anställda har valt att flytta närmre sina familjer eller ut från storstäderna. Dessutom har arbetsstyrkan blivit mer representativ. Katrina Berg uppger att en positiv bieffekt av att erbjuda tillit och flexibilitet till sina anställda är att det är bra för den mentala hälsan.

”Om du bestämt dig för att du litar på din personal och att du lagt mycket tid på att hitta dina anställda så spelar det ingen roll var de arbetar”, säger hon och fortsätter: ”Arbete är något du gör, inte en plats du besöker. När vi knäckte den koden så var det ganska enkelt att verkställa detta.

ANNONS
ANNONS

 Läs mer: Spotify allowed 6500 employees to work from anywhere in the world [Fortune]

Läs även: Världens bästa tropiska öar för distansarbetaren [Dagens PS]