Just nu finns det cirka 3 000 lediga jobb för den som vill vara tomte under julfirandet i USA, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

De vakanta tomtetjänsterna är spridda över hela landet och bakgrunden till bristen på tomtar är bland annat att mer än 300 tomtar dött i covid-19, enligt Mitch Allen, grundare av talangbyrån Hire Santa i Dallas.

Han konstaterar i en intervjun med Bloomberg att poolen med tomtar på hans firma minskat med ungefär tio procent.

Arbetskraftsbristen i tomtebranschen beror också på att många tidigare tomtar skrämts bort av pandemin. De vill helt enkelt inte riskera att bli smittade.

Erbjuder fet lön

Samtidigt som Mitch Allen berättar att hans uthyrningsfirma fått ”slut på tomtar” försöker branschen locka nya tomtar med 15 procents löneökningar, det innebär enligt Allen att en tomte kan tjäna så mycket som 10 000 dollar, motsvarande 91 000 kronor, förutsatt att han eller hon jobbar under hela tiden som det amerikanska julfirandet pågår.

Tomtarna som hyrs in har uppdrag i gallerior, på företagsevenemang och att dela ut klappar i amerikanska hem.

”Tomten har länge varit ett verktyg för butiker och gallerior att locka kunder”, skriver Bloomberg och berättar att särskilt det senaste decenniet kännetecknats av en ”tomteboom”.

Omikron oroar i år

Dock gjorde coronavirusets framfart i USA i fjol att många butiker och gallerior valde att hålla sig med virtuella tomtar, framgår det i artikeln.

ANNONS
ANNONS

I år finns en oro för den smittsamma omikronvarianten av covid och att detta ska bidra till färre, fysiska tomteupplevelser i butiker och gallerior, samtidigt som det alltså är akut brist på tomtar över hela landet.

På fredagen kom även nya jobbsiffror i USA som visserligen visade att arbetslösheten sjunker, men fortfarande saknar många jobb jämfört med hur det såg ut före pandemin, skriver TT.

Läs även: Starkt börsavslut väntas – 18 aktietips för december [Dagens PS]