Dagens PS

HUI: Julhandeln slår nytt rekord

December blev ingen lyckad månad för sko- och klädförsäljningen i Sverige. (Foto: TT
December blev ingen lyckad månad för sko- och klädförsäljningen i Sverige. (Foto: TT)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 07 nov. 2018Publicerad: 07 nov. 2018

Årets julhandel väntas sätta ett nytt rekord med 79,7 miljarder kronor, vilket motsvarar en ökning med 3,0 procent från samma period året innan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Justerat för prisutvecklingen blir tillväxten 1,5 procent mätt i volym. Det uppger HUI Research i sin prognos på onsdagen.

Det som sporrar på konsumtionen i år är köpstarka hushåll som denna gång även har en gynnsam kalender med extra lediga dagar.

”Även om konjunkturen mattats av något är grunden för konsumtion mycket god. Utmaningen för handeln ligger inte i konjunkturläget utan snarare i den digitala transformationen som innebär att tillväxten i sällanköpsvaruhandeln sker på nätet. För att handlarna ska få del av ökningen behöver de alltså finnas online”, säger Jonas Arnberg, vd på HUI Research.

Samtidigt har november gått om december som ledande handelsmånad, främst tack vare Black Friday som på kort tid har etablerat sig som en mycket stark konsumtionshelg. Omsättningsförflyttningen från fjolårets december till november kommer sannolikt att fortsätta i år, skriver HUI.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS