Nivån på marknaden för boräntor i Sverige är historiskt låg, berättar Svenska Dagbladet, och det är du som är vinnare på det.

ANNONS

I snitt är bolåneräntan nere på rekordlåga 1,37 procent och så här säger statliga bolåneinstituten SBAB:s vd Klas Danielsson till tidningen om de rekordlåga boräntor som nu kännetecknar marknaden:

”Så låga boräntor som våra kunder får nu har vi aldrig haft tidigare”.

Tuffare konkurrens mellan storbankerna och uppstickare gynnar bolånetagare, som har möjlighet att välja och vraka bland aktörerna i jakt på bästa bolåneräntan.

För bankerna har det blivit billigare att finansiera sina bolån i och med att marknadsräntorna sjunkit, och på SBAB är lägstanivån för den 2-åriga boräntan endast 0,84 procent, enligt SvD som konstaterar att bankerna i stort sett har nollränta på sin kortfristiga upplåning.

Bolånetagarna vinnare i kriget

Vinnare är hushållen i Sverige som sitter med bolån, de tjänar tusentals kronor i månaden på det låga ränteläget.

Det framgår att skillnaden är så stor som 6 400 kronor per år i ränteavdrag för ett bolån på 4 miljoner kronor med dagens rekordlåga snittränta på 1,37 procent, jämfört med när snitträntan låg på 1,53 procent för ett år sedan.

Även Swedbank, som tidigare deklarerat att man inte tänker sänka marginalerna för sina bolån, har tvingats justera ned genomsnittsräntan för ett rörligt bolån från 1,63 procent i juli i fjol till 1,54 procent i juli i år för att inte hamna helt offside i kriget om bolånekunderna.

ANNONS
ANNONS

Lägst snittränta i dag erbjuder Stabelo, 1,14 procent, och från experter är uppmaningen till den som inte är nöjd med sin bolåneräntan att kontakta banken och pruta på räntan.

Grundläggande för det är förstås att ta reda på hur hög bolåneräntan i dag. Eva Lindström, jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå, säger i SvD-artikel att många är ”förvånansvärt” ovetande om det i dag.

Läs även: Krig om kunderna för bolån – storbanker ”aggressiva” [Dagens PS]