”Hatad” svensk miljonär överklagar fängelsedom

Uppdaterad: 20 nov. 2022Publicerad: 07 nov. 2016
Domen mot svenske Ink Club-miljonären och entreprenören Lennart Nyberg har överklagats. (Foto: TT)

Domen mot svenske Ink Club-miljonären och entreprenören Lennart Nyberg har överklagats. (Foto: TT) Domen mot svenske Ink Club-miljonären och entreprenören Lennart Nyberg har överklagats. (Foto: TT)

ANNONS
ANNONS

Dagens PS har tidigare skrivit flertalet gånger om den svenske it-miljonären Lennart Nyberg som gjorde sig en rejäl hacka 2007 när han sålde sin baby Ink Club för 385 miljoner kronor. Sedan dess har det blåst rejält kring den svenske entreprenören. 2011 drog han igång bolaget Designers Revolt som fick en hel industri att rasa och några år senare, 2014, gjorde svensk polis razzia mot bolagets lager.

Anledningen till den stenhårda kritik som riktats mot Lennart Nyberg är företagets affärsidé. Designers Revolt kringgår svensk upphovsrättslag som gör att kopior på anrika designmöbler – som bland annat Arne Jacobsens legendariska Äggetfåtölj – kan säljas för en bråkdel av priset. Detta är möjligt genom en lucka i lagen i Storbritannien, där upphovsrätten för design bara gäller i 25 år efter att produkten kommersialiserats. I övriga Europa gäller skyddet i 75 år.

Den långa tvisten, som beskrivs som ”Sveriges största rättegång kring piratkopiering av design” nådde klimax i mitten av oktober när grundaren och en anställd dömdes till ett och ett halvt års fängelse samt skadestånd i mångmiljonklassen, enligt TT. Sammanlagt har företaget dömts att betala 27 miljoner i skadestånd samt 22 miljoner kronor till svenska staten.

Men nu överklagas domen från båda håll, rapporterar TT. Åklagarsidan yrkade egentligen på 60 miljoner kronor i skadestånd och domen har gjort flera av upphovsrättsinnehavarna besvikna.

MISSA INTE: Kinas nya superkopior får världen att tappa hakan  >

LÄS ÄVEN: ”Skamlösa” nätkopior gör bröder till miljardärer  >

URSPRUNGSKÄLLAN: Piratkopieringsdom överklagas – av båda sidor  >

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS