Dagens PS

Göran Persson får mothugg av professor

Göran Persson professor
Göran Persson vill att bolånetaket sänks, men får nu mothugg av en professor på Dagens Industris debattsida. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 23 juni 2021

Göran Persson vill att bolånetaket sänks, men får nu mothugg av en professor som smular sönder hans argument i ett inlägg på Di:s debattsida.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Swedbanks ordförande Göran Persson har utan framgång försökt få till stånd en träff med Finansinspektionen kring bolånetaket.

Dagens PS har tidigare berättat att Göran Persson är kritisk till det nuvarande bolånetaket som infördes 2010, vilket begränsar belåningsgraden till max 85 procent av vad bostaden kostar och där resten måste betalas kontant.

Erik Hjalmarsson, professor i finansiell ekonomi vid Göteborgs universitet, tycker inte som Göran Persson att sänkt bolånetak är någon bra idé.

Men det beror inte på ökade räntekostnader i första hand. Hans argument för att inte sänka bolånetaket är “den finansiella risk som bostadsköparen utsätter sig för om bostadspriserna skulle falla”, skriver han på Dagens Industris debattsida.

Riskerar att förlora allt

“Krav på att sänka bolånetaket, så att den tillåtna belåningsgraden ökar, framförs ofta – på sistone bland annat av Göran Persson, numera ordförande för Swedbank”, skriver professorn som går emot Perssons strävan att få Finansinspektionen att sänka bolånetaket.

Erik Hjalmarsson nämner flera exempel på varför han tycker som han tycker.

Här är ett:

ANNONS

“Om priset på 5-miljonersvillan skulle falla med endast 5 procent, vilket omräknat i kronor är 250 000, så förlorar köparen med 95-procentig belåningsgrad hela insatsen, medan köparen med 85-procentig belåningsgrad förlorar endast en tredjedel av sin insats”.

Professorn är noga med att påpeka att han inte slår fast att bostadspriserna faller, men det finns heller inget som hävdar motsatsen – att de fortsätter stiga, framhåller han.

Bolånetaket – rimligt konsumentskydd

Det är inte svårt att hitta scenarier som talar för fallande bostadspriser, enligt Erik Hjalmarsson som konstaterar att effekten av det oavsett scenario leder till “högre boendekostnader i kombination med sjunkande priser”.

Slutsatsen av hans resonemang är, skriver han, att dagens bolånetak utgör en “rimlig form av konsumentskydd”, vilket går på tvärs med Göran Perssons agenda.

Professor Erik Hjalmarsson ser ingen framkomlig väg i att hushåll belånar sig “till skorstenen”, det är ingen lösning på bostadskrisen, understryker han på Di debatt.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS