Dagens PS

Geniernas miljardmaskin: Spöar Wall Street med mystisk superfond

(Foto: TT) OBS! Bilden är ett montage.
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 22 nov. 2016Publicerad: 22 nov. 2016

Få företag har omgärdats av så mycket fascination, rykten och spekulation. Alla har hört talas om Renaissance, men nästan ingen vet vad som pågår på insidan.Kathrine Burton, Bloomberg

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad händer när ett företag med 90 personer med doktorsexamen bestämmer sig för att slänga allt Wall Street tror sig veta om aktier och fonder i soporna och uppfinna börshjulet på nytt? Jo, en ”pengamaskin utan motstycke” skapas som på 28 år har gett sammanlagt 55 miljarder dollar, motsvarande drygt 500 miljarder kronor, tillbaka till investerarna. Under en 30-årsperiod har man alltså dragit in summor i paritet med mindre länders BNP.

Bloomberg News Kathrine Burton har gjort en djupdykning i den otroligt framgångsrika hedgefonden Medallion Fund, men framför i hjärnorna bakom: astrofysiker, dataprofessorer och andra vetenskapsmän på ett amerikanskt techbolag. Fonden, som man menar är finansvärldens ”mest hemlighetsfulla”, är nämligen reserverad till de omkring 300 anställda på företaget Renaissance Technologies.

” omkring 10 miljarder dollar mer lönsam än fonder drivna av miljardärer som Ray Dalio och George Soros. Dessutom har man gjort det på kortare tid och med mindre pengar. Fonden har nästan aldrig förlorat pengar.”Kathrine Burton, Bloomberg

Det kanske mest anmärkningsvärda med Medallion Fund och dess grundare och ordförande Jim Simon är, förutom ett fantastiskt resultat, faktumet att man närmat sig fondvärlden på ett helt nytt sätt om man jämför med många andra Wall Street-giganter. Den i dag 72-åriga matematikern har i årtionden samlat på sig enorma mängder data som analyseras av ett gäng excentriska, men geniförklarade, forskare. En av dem är vice vd:n Peter Brown som ofta sover över på kontoret. En annan, vice-vd:n Robert Mercer, pratar sällan utan hörs oftast vissla i bakgrunden under möten. Två andra är ett tvillingpar, båda strängteoretiker, som tycks göra sitt bästa jobb när de skriker på varandra, skriver Bloomberg.

Under en konferens 2013 gav Peter Brown en inblick i hur man arbetar på Renaissance Technologies. Företagets snillen hade upptäckt att börsrörelser korrelerade med vädret i Paris. Mängder av väderdata över Paris molnutveckling studerades och man kunde på så sätt få en indikation om börsdagen. Just denna insikt gav ingen jätte-avkastning, berättade Brown, men den är ändå ett exempel på hur de 300 anställda ständigt letar efter dessa ”signaler”.

Bloomberg har sökt toppcheferna på Renaissance Technologies utan framgång. Artikeln bygger på ”omfattande research”, dussintals intervjuer med personer som tjänar dem, har arbetat dör dem, eller konkurrerat med dem.

MISSA INTE: Hyllad riskkapitalfond sågas i ”sällsynt” granskning  >

LÄS ÄVEN: Mångmiljardär vid 65 – nu gör han nästa megaklipp  >

URSPRUNGSKÄLLAN: Inside a Moneymaking Machine Like No Other  >

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS