En växande skara storbanker erbjuder rabatt på bolånet om du samtidigt flyttar ditt pensionssparande dit. Men experterna är kritiska.
Experter kritiska till pensionserbjudande: “Kunder råkar illa ut”


Mest läst i kategorin
Hos SEB kan du få 0,10 procentenheter lägre ränta på bolånet i utbyte mot att du samlar ditt pensionssparande hos banken.
Det är ett erbjudande som lockar.
När AMF undersökte flytt-fenomenet i fjol visade det sig att nästan var femte person har flyttat sin tjänstepension för att få rabatt.
Deras undersökning visar att det ofta är banken som väcker tanken på att flytta tjänstepensionen och att nästan hälften, 49 procent, inte har jämfört olika alternativ innan de flyttar sin pension.
“Att den (tjänstepensionen) allt mer ses som handelsvara att byta bort mot tillfälliga rabatter som lite billigare bolån eller några kronor i rabatt på hemförsäkringen är en problematisk utveckling”, sa Malin Omberg, stabschef och vice vd på AMF, i ett pressmeddelande.
Sedan AMF:s undersökning verkar upplägget ha blivit ännu vanligare. Men det finns risker.
En kortsiktig förmån
Enligt Finansinspektionen (FI) används kortsiktiga ekonomiska fördelar för att påverka långsiktiga beslut om pensionen.
“Vi har observerat att kunder erbjuds exempelvis en bolånerabatt på 0,1 procent i utbyte mot att flytta sin tjänstepension. Det innebär att en kortsiktig ekonomisk förmån används som incitament för att påverka ett beslut som har långsiktiga konsekvenser för individens ekonomiska trygghet”, skriver FI i sin senaste konsumentskyddsrapport.
Läs mer: FI larmar: Många lockas in i pensionsfälla. Dagens PS
Kan bli en förlustaffär
Även sparekonomen Christina Sahlberg på jämförelsesajten Compricer är kritisk. Hon varnar för att många konsumenter fortfarande tänker att det är bäst att samla alla tjänster på samma bank – något som i värsta fall kan bli en förlustaffär.
“Jag är väldigt negativ till den typen av korsförsäljning. Du ska ha den bank som passar bäst för varje tjänst. Det är inte alls säkert att banken erbjuder bäst villkor på sparande eller tjänstepensioner”, säger hon till Privata Affärer.
Hon uppmanar alla att alltid begära ett skriftligt förslag från banken och sedan jämföra det med vad man redan har.
”Tänk långsiktigt – inte rabatt”
Även Konsumenternas pensionsexpert Stefan Thelenius är tydlig i sitt budskap:
“Vi rekommenderar konsumenter att tänka långsiktigt och fokusera på tjänstepensionens egenskaper, till exempel på avgiften. En låg avgift på tjänstepensionen bör väga tyngre än en tillfällig rabatt på bolån eller någon annan produkt om du överväger att flytta din tjänstepension”, säger han.

FI-chefen: Många vet inte vad de byter bort
FI:s generaldirektör Daniel Barr är även han inne på samma linje.
I en intervju med SvD lyfter han att många pensionsflyttar sker utan att kunden är medveten om vad den innebär. Och det kan slå hårt.
”Vi ser att det finns betydande problem med den där flyttmarknaden, att kunder råkar illa ut”, säger han.
Han påpekar också att många byter från traditionella försäkringar till fondförsäkringar vilket ökar risken i sparandet. Dessutom kan pensionsavgiften bli högre, vilket snabbt äter upp bolånerabatten.
“Det är inte säkert att det är ekonomiskt lönsamt för individen att göra en flytt och vet kunden inte ens att en flytt har skett så är det inte ett medvetet val. Så vi vill höja ett varningens finger här”, säger Barr.
Läs också: Professor kritisk till aktivt förvaltade fonder: “Ingen bör investera”. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.