Dagens PS

Expert: Dumpa dina Sverigefonder

Dumpa dina Sverigefonder
Dumpa dina Sverigefonder
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 08 mars 2017Publicerad: 08 mars 2017

Enligt Ulf Petersson på Dagens Industri är det läge att sälja merparten av sina Sverigefonderna och i stället rikta in sig på andra nordiska placeringar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“I ett historiskt perspektiv har det gett både högre avkastning och lägre risk”, skriver han och anser att det finns goda grunder för svenska börspekulanter att vidga sina vyer.

“Av det totala aktiefondsparandet i Sverige på 2.046 miljarder kronor är 580 miljarder kronor eller motsvarande 29 procent placerat i renodlade Sverigefonder medan Nordenfonder bara utgör drygt 3 procent av svenskens aktiefondsparande.”

“I ett tioårsperspektiv har det varit en god idé att tänka nordiskt. Stockholmsbörsen har sedan mars 2007 stigit med 49 procent samtidigt som Nordenbörserna, viktat efter respektive börs storlek, har gått upp med 59 procent”, framhåller Ulf Petersson i Di och tillägger att kronan dessutom försvagats under den aktuella perioden mot såväl euron som den danska och norska kronan.

Han påpekar också att köpenhamnsbörsen utmärkt sig som den starkaste börsen i Norden under tio år med en uppgång på 103 procent.

Tvåan, Oslobörsen, har under samma tid stigit med ungefär hälften (+ 57 procent) medan Stockholmsbörsen klättrat 49 procent och Helsingforsbörsen, enligt artikeln, med mer blygsamma 27 procent.

För enskilda aktieägare kan det löna sig, menar Ulf Petersson, att fokusera mer på nordiska börspapper, bland annat är det enkelt att köpa billiga indexfonder, poängterar han.

En optimal portfölj är positionerad enligt följande, enligt Di-proffset, som då tagit hänsyn till riskavvägningar och den svaga, svenska kronan: “47 procent Sverige, 23 procent Danmark och 15 procent vardera i Norge och Finland”.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS