Bostadsåret 2020 blev ett riktigt rekordår – trots pandemin stod bostadsmarknaden stark. Svensk Mäklarstatistik har jämfört stadsdelar i Sveriges tre största städer. Det här är Sveriges dyraste stadsdel.

ANNONS

2020 varit ett händelserikt år på bostadsmarknaden. Efter att allt stannade av i mars till följd av coronapandemin var bostadsmarknaden i juli starkare än någonsin och efter det har det slagits rekord efter rekord.

En annan följd av pandemin har varit att våra bostadspreferenser har kastats om. Helt plötsligt är det stora lägenheter som gäller och i oktober visade siffror att det var prisrally på tre- och fyrarummare, något som fortsatte även in november.

Storstäderna 

Svensk Mäklarstatistik har undersökt prisökningen på lägenheter i Stockholm, Göteborg och Malmö under de senaste fyra åren.

När det kommer till kvadratmeterpriser så leder Malmö prisökningen procentuellt. Där har priserna på en fyrarummare eller större ökat med 28 procent per kvadratmeter. Stockholm ligger tvåa med en ökning på 23 procent och Göteborg trea med en ökning på 14 procent.

Men Stockholm leder racet med de dyraste kvadratmeterpriserna.

Fyror på Kungsholmen lockar

Under det senaste året är det fyrarummare på Kungsholmen som ökat mest i pris, hela 16 procent på ett år. På Kungsholmen får du betala nästan 13 000 kronor mer per kvadratmeter för en fyra 2020 än under 2019.

Men det är inte Kungsholmen som ligger i topp när det kommer till Sveriges dyraste stadsdel. Under de senaste åren har Östermalm och Vasastan haft en tät kamp om det högsta kvadratmeterpriset. Där Östermalm har varit om Vasastan i omgångar.

ANNONS
ANNONS

Men nu leder Vasastan kampen sedan mars 2020, där ligger snittpriserna på 104 550 kronor per kvadrat. Men Östermalm ligger inte långt efter på 103 615 kronor per kvadrat.

Täta kampen - det här är Sveriges dyraste stadsdel
Östermalm och Vasastans jämna kamp om det högsta kvadratmeterpriset de senaste fyra åren. (Källa: Svensk Mäklarstatistik)

Läs mer: Bostadsintresset ovanligt stort inför julen [Dagens PS]