Dagens PS

Så stort klimatavtryck gör ditt boende

klimatavtryck boende
I artikeln får du svar på hur stort klimatavtryck bostaden gör. Bilden är från ett energismart hem i Stockholm. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 30 aug. 2021

Ditt boende gör klimatavtryck, men byggnader särskilt i byggfasen är största klimatbovarna, och samtidigt behövs 59 000 nya bostäder per år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Medan boendet i dag står för 10 procent av svenskens totala klimatpåverkan, svarar byggnader för ungefär en femtedel av Sveriges utsläpp.

Det är byggfasen som är största klimatboven i sammanhanget.

Det skriver Dagens Industri med hänvisning till bland andra Annika Carlsson Kanyama, docent vid Kungliga tekniska högskolan och konsult vid företaget Ecoloop – hon har deltagit i en studie hur boendet påverkar klimatet.

Det ska understrykas att forskarna, enligt Di, endast tittat på hur hushållens uppvärmning och elförbrukning slår när det gäller klimatavtryck och boende.

Bråttom att minska växthusgaserna

“Jämfört med andra länder är bostädernas utsläpp förhållandevis låga i Sverige. Mycket av elen kommer från kärn- och vattenkraft och biobränsle står för en stor del av uppvärmningen”, säger Annika Carlsson Kanyama till tidningen.

Hon påpekar att boendet under alla omständigheter påverkar klimatet, även om det finns andra saker i vårt sätt att leva som sätter betydligt större avtryck.

Oavsett är det bråttom att dra ner på utsläppen av växthusgaser, understryker Annika Carlsson Kanyama i artikeln och pekar på senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC.

Klockan tickar och enligt den har vi nio och ett halvt år på oss att få ner växthusgaserna för att undvika “obehagligt stor klimatförändring”, förklarar Carlsson Kanyama.

Om vi pratar bostäder och klimatavtryck är det inte säkert att en villa är värre klimatbov än en mindre boyta.

Det som avgör är hur hushållet lever, exempelvis kan en villaägare vara bättre på att styra sin energianvändning, framhåller Hans-Olof Karlsson Hjorth, expert på hållbara byggnader på Boverket, i Di.

Det som oroar experterna mest nu är att bostadsbyggandet sätter så stort klimatavtryck, samtidigt som det behövs 59 000 nya bostäder om året fram till 2029.

Så här resonerar man kring det – läs mer på Di.se.

Läs även: Miljöcertifierad bostad lockar men är för dyr

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS