Det är deklarationstider och nio av tio som varje år säljer sin bostad gör fel i samband med deklarationen.

Det här skriver SvD och uppger med hänvisning till Skatteverket att cirka en kvarts miljon svenskar årligen säljer sin bostad och att nästan alla alltså gör något fel när bostadsförsäljningen ska deklareras.

”Det är vanligt att något blir fel vid avdrag för förbättringsåtgärder. Det kan också handla om att man missar ett avdrag som man faktiskt har rätt till. Reglerna är knepiga”, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket, till tidningen.

Då kan du göra avdrag

Du kan som regel dra av för underhåll och reparationer och andra åtgärder som förbättrar bostaden, dock inte om du stup i kvarten målar om väggarna för att du är less på de gamla färgerna.

Även ett altanbygge, installation av bergvärme och ventilation och dylikt är avdragsgillt.

Men tänk på att spara alla dina kvitton som du sedan räknar vid en eventuell försäljning, rekommenderar Skatteverkets expert.

Har du sålt din bostadsrätt eller villa under året är det dags att räkna på om det blev vinst eller förlust. Blev det vinst räknas det som en kapitalinkomst som du måste betala skatt för.

Var ute i god tid

Rådet är att vara ute i god tid, det kan nämligen vara krångligt att räkna ut vinstskatten, säger experten Johan Schauman på Skatteverket till Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

Du som får en vinst när du säljer din bostad och ska köpa en ny har vissa fall möjlighet att skjuta upp beskattningen av hela eller delar av vinsten genom att ansöka om uppskov.

Läs mer på Skatteverket om du sålt din bostad och tänker begära uppskov av skatten.