Mitt i den steniga Mojaveöknen i Kalifornien, USA väntar The Invisible House. Glashuset som mycket väl skulle kunna vara en illusion men nu är till salu för en astronomisk summa.

ANNONS

Högst verkligt är det icke desto mindre, The Invisible House. Det minimalistiska huset i den amerikanska nationalparken Joshua Tree, som å ena sidan ser ut att ha flugits dit från en främmande galax, men ändå smälter in i det karga landskapet.

The Invisible House
Här i Mojaveöknen är klimatet prövande varför The Invisible House utrustats med värmereflekterande glas som filtrerar solens ultravioletta strålar. (Foto: Invisible House Joshua Tree)

Influenser från filmens värld

Här, mitt i ingenstans, beslöt sig nämligen indiefilmproducenterna Chris och Roberta Hanley i början av 2000-talet för att skapa en spektakulär och optiskt utmanande byggnad med känningar från filmer som ”A Space Odyssey” och arkitekturen i New York, skriver Robb Report. 

Ett företag som de tillsammans med arkitekten Tomas Osinski också rodde i land under 2019, då The Invisible House stod klart.

Sedan dess har The Invisible House av förklarliga skäl väckt stort medialt intresse och florerat i både tv-serier och reklamfilmer. Huset har även agerat resort av det mer exotiska slaget åt kända personer på flykt från vardagen.

The Invisible House
I vardagsrummets mitt väntar inomhuspoolen. (Foto: Invisible House Joshua Tree)
The Invisible House
Välkommen att slumra in eller vakna upp med öknen. (Foto: Invisible House Joshua Tree)
The Invisible House
Kan vi fresta med ett bad i minimalismens tecken? (Foto: Invisible House Joshua Tree)

Reflekterande och självförsörjande egenskaper

Fascinationen för The Invisible House kan givetvis härledas till byggnadens reflekterande egenskaper, som kan tyckas skifta i både färg och form, eller rent av försvinna, beroende på vilken vinkel du betraktar den från.

ANNONS
ANNONS

Till dessa arkitektoniska synvillor kommer även väderlek. Av det skälet är bygganden inlindad i ett slags värmereflekterande glas som bland annat filtrerar ultravioletta strålar. En funktion som tog ägarparet ett drygt år att komma till rätta med, enligt Robb Report. 

För att inte tumma på miljö och hållbarhet är huset även utrustat med ett solvärmesystem som genererar el och varmvatten.

The Invisible House
Synvilla eller inte? (Foto: Invisible House Joshua Tree)

En illusion värd 187 miljoner

En del av mystiken med Invisble House, utöver den uppenbara illusionen, vilar förstås i den minimalistiska stilen där öknen har huvudrollen. Det gör distraktioner som möbler eller textilier på den spatiösa ytan ytterst få, även om komforten ändå är total.

Vardagslyx råder det heller ingen brist på. Utöver tre sovrum med eget badrum som alla följer glastematiken, bjuder husets mittpunkt även på en stor inomhuspool. Här i vardagsrummet kan väggarna dessutom öppnas upp om så skulle önskas.

Nu har det alltså blivit dags för denna spegelmättade illusion att läggas ut på den verkliga bostadsmarknaden till ett pris på 18 miljoner dollar, motsvarande 187 miljoner kronor.

Om även det är en illusion återstår förstås att se.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa mer om resor och äventyr? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Lyxvillan på Bali som ger dig vingar [Dagens PS]

Läs även: Oculis Lodge – glamping under stjärnorna [Dagens PS]