Enligt rådande regler följer ett elavtal inte med ett hushåll vid flytt. Om ett nytt avtal inte skrivs på den nya adressen tilldelas personen i stället ett så kallat anvisningspris som ofta är ”betydligt” högre, skriver SvD Näringsliv.

ANNONS

Men många glömmer att skriva nya avtal och problematiken med överpriser – där ett hushåll kan betala långt mycket mer för sin el jämfört med grannar med likvärdiga villor och förbrukning – har varit en het potatis i flera år. I slutet av 2020 vill Energimarknadsinspektionen (Ei) att en ny prismodell och en ny, central elmarknadshubb ska träda i kraft. Den 29 presenteras förslaget.

”Tanken med den nya modellen är att det bara ska krävas ett telefonsamtal för att flytta elavtalet vid byte av bostad – i stället för flera vilket ofta är fallet i dag”, skriver Svenska Dagbladet.

Men Fortum har ett annat förslag. Elbolaget anser att en ännu bättre lösning vore att göra elavtalen individbaserad så att de alltid hänger med även om hushållet byter bostad. Och Fortum får stöd från kunderna. I en undersökning Fortum genomfört ställer sig 59 procent av de tillfrågade positiva till förslaget medan endast 10 procent är skeptiska.

Faraz Azima, vd för elprisjämförelsesajten Elskling.se, tycker dock att individbaserad avtal missar att lösa grundproblemet.

”Problemet är att folk inte ens tänker på elavtalet när de flyttar. Men med den nya modellen kommer nog problemet att lösas.”

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Se upp för elprischock: ”Bör vara beredda” [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Elpriser har chockhöjts: ”Drabbar miljontals” [DagensPS.se] >