En stor bostad är nu dyrare per kvadratmeter än en liten på flera orter och det beskrivs som ett unikt trendbrott.

ANNONS

Dagens Industri konstaterar att en stor bostad är dyrare än en liten per kvadratmeter.

Så ser det ut på flera orter, däribland i Malmö, Skövde och Eskilstuna, skriver tidningen och uppger att det är ”ett trendbrott” som dessutom beskrivs som ”unikt”.

”Vi har aldrig sett en så här genomgående trend över längre tid och i många områden. Priset på ettor ökar, men priset på fyrarummare ökar mer”, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik, i en kommentar i artikeln.

Pandemin en orsak – billigare än villa en annan

Svensk Mäklarstatistik har jämfört perioden januari till maj i år med motsvarande tid i fjol och märker förändringen på en rad orter.

På flera orter, som i Göteborg och i Värmdö utanför Stockholm, krymper prisskillnaden per kvadratmeter drastiskt mellan små och stora lägenheter och på orterna som nämndes tidigare här i texten har alltså större bostadsrätter redan gått om de små i kvadratmeterpris.

”Förklaringen är troligen att många jobbar hemifrån på grund av pandemin. I längden blir det svårt om det inte finns utrymme, därför stiger efterfrågan på större bostadsrätter”, säger Hans Flink på Svensk Mäklarstatistik och menar att det heller inte är lika dyrt att köpa en stor bostad som en villa, skriver Di.

ANNONS
ANNONS

I stadsdelar, exempelvis i Stockholm, är det samma trend – stora lägenheter har passerat små i kvadratmeterpris.

Läs även: Ekonom varnar för svensk bostadsbubbla [DagensPS.se] »