SEB: Liten ljusglimt i hushållens boprisförväntan

Uppdaterad: 07 nov. 2022Publicerad: 07 nov. 2022
SEB
Boprisförväntan hos hushållen stiger något i november i SEB:s senaste boprisindikator. (Foto: TT)

Boprisförväntan hos hushållen stiger något i november i SEB:s senaste boprisindikator, skriver banken på måndagen.

ANNONS
ANNONS

SEB:s boprisindikator ökar med 2 enheter i november – från minus 35 till minus 33.

På regional nivå ligger indikatorn mellan minus 27 och minus 43 enheter.

Hushållens förväntningar på styrräntans nivå om ett år minskar från föregående månad och ligger nu på 2,45 procent, vilket är en nedgång med 0,10 procentenhet.

Andelen hushåll som planerar att binda sina rörliga bolåneräntor minskar jämfört med förra månaden och ligger nu på 8 procent.

SEB:s privatekonom – “kan tolkas som långsam återhämtning”

“För tredje månaden i rad justerar hushållen upp sina boprisförväntningar något, vilket kan tolkas som en långsam återhämtning. Historiskt sett har liknande nedgångar i Boprisindikatorn inte varat längre än sex månader innan det vänt upp igen. I andra vågskålen finns dock både inflationen och ränteuppgångarna som ännu inte toppat och som indikerar att förväntningarna kan vända ner igen”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i en kommentar.

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens styrränta om ett år svarar de i genomsnitt att styrräntan kommer att öka till 2,45 procent, vilket är en minskning med 0,10 procentenheter från föregående månad.

“Med en inflation runt 10 procent och en dyr elvinter runt hörnet finns det gott om anledningar att förvänta sig att Riksbanken fortsätter med ganska framtunga räntehöjningar. Det kan därför vara klokt för hushållen att justera upp sina ränteförväntningar ytterligare för att inte riskera att hamna fel i boendekalkylen framöver”, säger Américo Fernández.

Läs mer: Storgöteborg hårdast drabbat av boprisraset

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.