I ett veckobrev skriver Nordea att Sveriges bopriser fortsätter stiga ett tag till. Det rapporterar Omni Ekonomi.

ANNONS

Storbanken Nordea skriver att preliminära siffror tyder på att bopriserna steg i augusti, och banken tror på fortsatt stigande bopriser ett tag till, uppger Omni Ekonomi.

Enligt Nordea har det återinförda amorteringskravet endast en begränsad effekt på bopriserna.

När det gäller en längre horisont tror emellertid banken att bostadsutbudet kommer att vara större än befolkningstillväxten.

Det gör att bopriserna kan komma att gå ner något nästa år, 2022, skriver Nordea i veckobrevet, enligt Omni.

Ny statistik på onsdag

På onsdag släpper Svensk Mäklarstatistik nya siffror över hur bostadspriserna utvecklats i augusti, men bland andra SBAB och Booli rapporterade i veckan som gick att bopriserna vände upp i augusti efter en mer dämpad marknad i juli.

ANNONS
ANNONS

Bostadspriserna i Sverige vände upp på bred front i augusti, enligt SBAB Booli Housing Price Index (HPI), uppgav SBAB, vilket Dagens PS berättade.

”Efter två sommarmånader med röda siffror i storstadsområdena ser vi nu att lägenhetspriserna vänt upp något i Storstockholm och Stormalmö. Priserna ligger dock fortfarande kvar under de tidigare toppnoteringarna under året”, sade SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

”Som väntat, och som vi förutspådde i början av augusti när vi kommenterade de röda sifforna för juli, har både lägenhets- och villapriserna hoppat upp igen i augusti, med undantag för i några regioner. Det är högst troligt en ’efter-semestern-effekt’ i linje med normala säsongsmönster”.

Även Danske Banks boprisindikator visade att bopriserna gick upp i augusti.

Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank i Sverige, kommenterade de stigande bostadsrättspriserna i augusti så här:

”Om detta är ett resultat av en minskad ’pandemieffekt’ eller ej återstår att se. Vilken effekt det återinförda amorteringskravet kommer att ha på bostadspriserna kommer vi dessutom få svar på under de närmaste månaderna”.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Storbankerna har olika syn på bomarknaden [Dagens PS]

Läs mer: Boprisrallyt fortsätter – oroar FI [Dagens PS]