En majoritet av Fastighetsbyråns mäklare utgår från att det blir stillastående priser både på villor och bostadsrätter under 2022.

ANNONS

I Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån svarar 371 av företagets mäklare i landet på frågor om läget på bostadsmarknaden.

På frågan till mäklarna: ”Vad tror du om prisutvecklingen på villor i ditt område under 2022?” svarar 65 procent att de tror på stillastående priser medan 30 procent av mäklarna räknar med stigande priser.

Endast 5 procent tror på sjunkande villapriser.

Så tror mäklarna om bostadsrättsmarknaden

Motsvarande siffror för bostadsrätter är liknande: 70 procent tror på stillastående priser, 20 procent på stigande priser och 10 procent spår att priserna går ner.

”Det är både troligt och sunt att vi får en lugnare marknad nästa år, både när det gäller antal bostadsaffärer och prisutveckling. Under större delen av pandemin har vi haft en väldigt het marknad och det är helt naturligt att det planar ut. Dels kan inte priserna stiga hur mycket och länge som helst, dels är inte behovet av att flytta lika stort eftersom det gjorts väldigt mycket affärer både 2020 och 2021”, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

I slutändan kan priserna gå upp ändå

Trots att marknaden svalnat kan det mycket väl sluta med en svag uppgång för 2022, tillägger han.

”Vi har fortsatt bostadsbrist och låg ränta. Det som skulle kunna leda till större oro och prisnedgångar är kraftigt stigande arbetslöshet, kraftiga bakslag i pandemin eller skenande inflation och tidigare räntehöjningar än väntat. Inget av det känns så sannolikt i dagsläget”, säger Johan Engström.

På frågan: ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu?” blev snittet 6,44 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna).

Det kan jämföras med 6,5 när samma fråga ställdes i oktober och 6,7 i december 2020.

ANNONS
ANNONS

Det ska dock sägas att nedbrutet på segment är det endast i mellanstor och mindre ort som fördelen för säljarna minskar.

Läs mer här.

Läs även: Malmö: Bostadspriser på kraftig uppgång [Dagens PS]