Toppmäklaren pekas ut för att vara en av nyckelpersonerna i en ombildningshärva i Enskede i södra Stockholm – hans licens är nu indragen.

ANNONS

Hem & Hyra berättar om skandalupplägget – som TV4 var först ut att berätta om redan i höstas – och där den nye hyresvärden ville ombilda fastigheten till bostadsrätter.

Värden anlitade bulvaner – som tillfälligt folkbokförde sig på fastigheten – för att få två tredjedelars majoritet att driva igenom ombildningen från hyresrätt till bostadsrätt.

Fastighetsmäklaren uppges ha varit dirigenten kring upplägget, men hyresgästerna blev misstänksamma. På stämman röstade fler för än mot ombildningen – men nej-sidan hade vunnit om allt gått rätt till.

Fick 16 nya grannar

Hyresgästerna i Enskede hade plötsligt fått 16 nya grannar, det vill säga bulvanerna som hade skenskrivit sig och låtsades vara hyresgäster för att delta i omröstningen.

Efteråt skrev de flesta sig på sina gamla adresser igen, merparten på adresser i Skåne.

ANNONS
ANNONS

Hyresgästerna agerade snabbt och hotade den ansvarige mäklaren med polisanmälan om bedrägeriförsök, folkbokföringsbrott och osant intygande.

Ett par dagar senare sprack den skandalösa ombildningsaffären.

Den inblandade fastighetsmäklaren, som uppträdde som ombildningskonsult i härvan, fick efteråt sin licens indragen.

Och vd:n för det börsnotade fastighetsbolaget tvingades lämna sin post efter avslöjandet.

Jurist kallar det ”banditupplägg”

Vd:n ska tillsammans med huvudägaren i fastighetsbolaget ha varit inblandad i minst två liknande affärer tidigare.

Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, kallar i artikeln i Hem & Hyra ombildningsförsöket för ”ett banditupplägg”.

ANNONS
ANNONS

Tidningen berättar att mäklaren som blev med sin legitimation – för övrigt bekant med både den sparkade vd:n och huvudägaren i det aktuella fastighetsbolaget – slår ifrån sig anklagelserna och anser att han inte gjort något fel.

På den stora mäklarfirman vill ingen kommentera det som hänt. ”Vi kan tyvärr i dagsläget inte kommentera det enskilda fallet. Ärendet är överklagat och har därmed inte vunnit laga kraft”, är beskedet till Hem & Hyra.

Läs även: Rekordmånga mäklare anmäls för lockpriser [Dagens PS]