Ny undersökning slår larm om att hushållen i Storstockholm inte klarar kostnaderna med nyproduktion.

ANNONS

Bostadsbristen riskerar nu att förstärkas i ljuset av att hushållen inte har råd att köpa nyproducerade bostäder. Samtidigt är behovet, enligt beräkningar, 20 000 nya bostäder om året i Storstockholm, uppger SvD Näringsliv med hänvisning till rapporten från Region Stockholm.

Den visar att 71 procent, sju av tio, av det totala antalet hushåll i Stockholms län saknar köpvilja eller betalkraft för nybyggda bostadsrätter.

För småhus är det ännu fler av hushållen som inte mäktar med kostnaderna, 88 procent, det vill säga nästan nio av tio hushåll.

”Om en majoritet av invånarna inte kan efterfråga nyproduktionen måste man försöka sänka kostnaderna”, säger centerpartisten Gustav Hemming, som uppges ansvara för Stockholms läns långtidsplanering, till tidningen, som alltså konstaterar att bostadsbristen i Storstockholm riskerar att förvärras.

ANNONS
ANNONS

Enligt den aktuella rapporten väntas länets befolkning öka med 500 000 personer fram till år 2035 vid sidan av att hushållen inte har tillräckligt med pengar att köpa nya bostäder för.