Afghanistan, ett av världens fattigaste länder, har köpt ett av Sveriges dyraste hus: en lyxvilla i Saltjö Duvnäs i Nacka kommun utanför Stockholm till en prislapp på 42 miljoner kronor. Säljaren är en svensk affärsman och bostadsaffären är en av mycket få över 40 miljoner kronor, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS

Men nu rapporterar DN att det hela kan bli ett fiasko. Efter klagomål från grannar har kommunen fått upp ögonen för köpet. Och att Afghanistan planerar att omvandla fastigheten till en ambassad är inte tillåtet enligt kommunens detaljplan. Kommunen ska också ha utfärdat ett förbud mot ovandlingen med vite på en halv miljon kronor, skriver tidningen.

Sofia Karlberg på UD:s presstjänst förklarar att man tidigare gett klartecken för Afghanistans köp men understryker att man inte diskuterat någon omvandlingen.

”Vi pratade generellt om det här med förvärv, sedan är det upp till mäklare och säljare att utifrån det enskilda huset ge information om eventuella behov av bygglov i förhållande till detaljplan”, säger hon.

MISSA INTE: Utskälld vd köpte Sveriges dyraste villa [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Kickad bankdirektör gör husklipp [DagensPS.se] >