Hopp om bopriser – färre tror på pristapp

Uppdaterad: 07 juni 2023Publicerad: 07 juni 2023
SEB
SEB:s boprisindikator, som mäter hushållens förväntan på bopriserna, ökar med hela 18 enheter i juni. (Foto: TT)

Färre tillfrågade köpare i ny rapport från bostadsplattformen Hemnet tror på fallande bopriser de kommande sex månaderna.

ANNONS
ANNONS

Hemnet redovisar resultatet av sin köparbarometer för juni och i den uppger 33 procent att de tror på sjunkande bopriser det kommande halvåret.

Det är den lägsta nivån på över ett år och en minskning med 8 procentenheter jämfört med när samma undersökning genomfördes i maj.

“Andelen köpare som tror på stigande priser låg kvar på ungefär samma nivå (25 procent) som i maj. Det innebär sammantaget en nettodifferens mellan andelen som tror på stigande och sjunkande priser på -9 procentenheter. Att jämföra med -16 procentenheter i maj. Det är den högsta nivån sedan april 2022, vilket var innan styrräntan började stiga kraftigt”, skriver Hemnet i pressmeddelandet.

Göteborgarna mest optimistiska om bopriserna

Göteborg utmärker sig som det område där flest köpare tror på stigande bopriser.

“Boprisförväntningarna stärktes tydligt i maj och med det fortsätter den trend vi sett hittills under året. Även sett till bostadspriserna så har marknaden visat styrka under maj månad. Vår bild är att marknaden tar fasta på att vi nu närmar oss slutet på räntehöjningsperioden samt att ett fortsatt lågt tillflöde av nya bostäder till salu ger stöd åt prisutvecklingen”, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Hemnets Köparbarometer genomfördes mellan 1 och 3 juni bland 2 248 respondenter.

Läs även: Köpa fritidshus i sommar – guide med checklista

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS