Hemnet räknar med en stabil inledning av de nya bostadsåret i Sverige 2022, enligt bostadssajtens talespersonen Staffan Tell.

ANNONS

Hemnet har presenterat sin årskrönika och där förklarade Staffan Tell, enligt enligt en artikel av Nyhetsbyrån Direkt som publiceras av bland andra Privata Affärer, att man förväntar sig en stabil start på bostadsåret i Sverige 2022.

”Ska man ta fasta på någonting så är det att dubbelt så många bostadsköpare tror på stigande priser än som tror på sjunkande priser, och vi har sett att detta är en viktig faktor. Den faktorn i sig kan tala för en stabil inledning på 2022”, sade Tell.

Trafiken på Hemnet visar på ett fortsatt stort intresse för bostäder, dessutom visar köparbarometern från bostadssajten på relativt höga prisförväntningar, även om köparbarometern gått ner något från i våras.

Inflationen ett orosmoln

Utbudet av villor på Hemnet är just nu historiskt lågt, framgår det vidare.

Även bostadsrätterna som annonseras ut till försäljning har minskat.

Det som kan oroa marknaden framöver är inflationen, enligt Hemnets talesperson.

Ett annat bekymmer är bristen på prisvärda bostäder.

När det gäller efterfrågan på bostäder har det skett ett trendbrott under pandemin – i dag är större bostäder mer eftertraktade än små lägenheter.

ANNONS
ANNONS

På senare tid uppges även skillnaden mellan utgångspris och slutpris har krympt, vilket indikerar att balansen blivit bättre på marknaden.

Samtidigt sker försäljningarna rekordsnabbt, åtminstone när det gäller villor.

Läs även: Spana in trendbrottet för räntorna på bolån [Dagens PS]