Att bygga bostäder är inte enbart av godo. Särskilt inte om fastigheterna är väldigt fula, vilket organisationen Arkitekturupproret årligen ”premierar” med antipriset Kasper kalkon. 

ANNONS

Arkitektur engagerar. I synnerhet om vi förflyttar oss till Haninge och nya Brandbergen centrum, där du just nu hittar en av Sveriges fulaste nybyggnationer.

Allt enligt organisationen Arkitekturupproret som årligen delar ut både ris och ros till byggnader som på ett eller annat sätt sticker ut ur statsbilden.

Arkitekturupproret
Nya Brandbergen Centrum eller ”Fifty Shades of Grey á la Brandbergen” som Arkitekturupproret valt att kalla nybygget. (Foto: Arkitekturupproret)

Nya Brandbergen centrum näst fulast

I år handlar det alltså om nya Brandbergen centrum, även kallad ”Fifty Shades of Grey á la Brandbergen”, som enligt Michael Diamant på Arkitekturupproret, erhåller Kasper kalkon-priset av flera skäl.

Utöver det uppenbara, att byggnaden är ful, anser Diamant även att arkitekturen i sig ”cementerar utanförskap”.

Han menar också att byggnaden är för hög, och att vi i Sverige borde bli bättre på att ta efter andra länder när vi bygger bostäder.

ANNONS
ANNONS

”Det finns jättefina exempel i bland annat Paris. De har omvandlat väldigt tråkiga betongförorter till klassiska trädgårdsstäder, utan att folk har behövt flytta därifrån”, säger han till Sveriges Television.

Missa inte: Länge leve villaidyllen i Bromma [Dagens PS]

Tar Arkitekturupproret med ro

Som väl är, hyllas Haninge samtidigt för en av sina andra byggnader Lillgårdsskolan i Tungelsta, som utsetts till den tredje vackraste nybyggnaden.

På statsbyggnadsnämnden i Haninge tycks man ta de goda med det onda,  och kommenterar utmärkelserna med att området omkring Brandbergen centrum ännu inte är färdigställt.

”Vi har inte jobbat tillräckligt väl med gestaltning och arkitekturfrågor i våra projekt. Och det är något som vi kommer att göra mer aktivt nu när vi tar fram ett nytt arkitekturprogram”, säger Martin Strömvall (KD), ordförande i Haninges stadsbyggnadsnämnd till SVT.

Engagerad? Se Arkitekturupprorets alla vinnare och förlorare här!

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa mer om arkitektur och design? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar: 

Här är tegelvillan som fått Hemnet på fall [Dagens PS]