Dagens PS

Gyllene tillfälle: Spara pengar och bo lyxigare

Är du beredd att flytta från Stockholm till en mindre ort med pendlingsavstånd? Då kan du tjäna tusenlappar varje månad. (Foto: TT)
Är du beredd att flytta från Stockholm till en mindre ort med pendlingsavstånd? Då kan du tjäna tusenlappar varje månad. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 08 okt. 2020Publicerad: 08 okt. 2020

Flera tusenlappar i vinstpotten varje månad för den som är beredd att lämna storstan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Swedbank har tittat på hur din ekonomi förändras om du säljer bostaden i Stockholm och i stället bosätter dig i en närliggande ort med maximalt två timmars pendlingsavstånd, skriver Dagens Nyheter och berättar vilka kommuner det lönar sig mest att flytta till.

För den som är ensamstående och säljer sin bostadsrätt blir vinsten flera tusenlappar i lägre boendekostnad. I räkneexemplet lämnar han eller hon en bostad köpt för 4 miljoner kronor på 57 kvadratmeter i Stockholm – och som antas kosta 12 500 kronor i månaden att bo i – för att bosätta sig i Eskilstuna, Nyköping, Västerås och Enköping.

Större bostad och mer i plånboken

Trots förändrad skatt sparar stockholmaren mellan två till fyra tusen kronor på flytten, pendling till arbetsplatsen i Stockholm fyra dagar i veckan inkluderad. Han eller hon får en tio kvadratmeter större bostad på köpet.

En god affär är det även för sambopar som överger sin bostadsrätt för ett småhus i Enköping. Deras boendekostnad sjunker med omkring 3 000 kronor, samtidigt som höjd skatt och kostnaden för att pendla uppgår till 2 000 kronor, enligt Swedbank, konstaterar DN.

Till Norrköping och Gävle, som också ligger på pendlingsavstånd till huvudstaden, är det däremot inte lika lönsamt att flytta, visar genomgången. Orsaken är att pendlingen blir för dyr, även om boendekostnaden blir lägre.

I DN-artikeln framgår det hur mycket du tjänar, eller inte tjänar, på att lämna Stockholm för att bosätta dig på en mindre ort med pendlingsavstånd.
Till Uppsala, bara sex mil från huvudstaden, är det inget klipp för plånboken att flytta till. Boendekostnaden minskar inte tillräckligt mycket för att kompensera för den högre inkomstskatten, framgår det.

Corona slutet på urbaniseringen?

ANNONS

Men till flera andra orter kan det alltså vara läge att fundera om det är dags att göra slag i saken.

“Storstäder kommer att behålla sin attraktionskraft men kanske inte vara en lika stark magnet som tidigare”, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, till Dagens Nyheter och spekulerar i om coronakrisen med distansarbete kan ha blivit dolkstöten för den tidigare så “starka urbaniseringstrenden”, även om han inte tror att det blir någon massutflyttning från Stockholm till småstäder.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS