”Det här har stärkts sedan i somras, nu har säljarna en kraftig fördel på grund av det låga utbudet, särskilt på villamarknaden”, säger Johan Engström till TT.

ANNONS

När det gäller nyproduktion är det första gången på flera år som säljarna kopplat greppet över marknaden, även om de alltså dominerar bostadsmarknaden i sin helhet.

Det här framgår i mäklarpanelen där 411 mäklare runt om i landet deltagit och besvarat frågor om det rådande läget på bostadsmarknaden.

Extra tydligt i januari i år

Det är i januari som trendbrottet märks mest – att säljarna har övertaget. I mars och april förra året kyldes marknaden ned på grund av pandemin, sedan har bostadsaffärerna kommit i gång igen till säljarnas fördel, enligt undersökningen, som alltså refereras av TT.

”En del av det är ju pandemieffekten som vi ändå kan se. Bostad och hemmet har blivit viktigare för människor. Det kan också förklaras av ökad efterfrågan och minskat utbud”, säger Fastighetsbyråns vd Johan Engström till nyhetsbyrån.

Under 2017-2018 konstaterar han att marknaden för nyproduktion bromsade in. Men nu är den tillbaka på banan igen, och även där har säljarna som nämnts ett övertag.

ANNONS
ANNONS

Där till tycks den höga efterfrågan på fritidshus bestå, enligt mäklarpanelen, som är en webbenkät.

Läs även: Sålde flest lägenheter – nådde miljardmål [DagensPS.se] »