Får styrelsen i en bostadsrättsförening plocka ned gemensam konst utan att fråga medlemmarna? Det är faktiskt en fråga som ställts på sin spets i en förening.

ANNONS

Händelsen inträffade i en bostadsrättsförening i Jarlaberg i Nacka. Den dyrbara konsten som plockades ned av styrelsen är av konstnären Peter Dahl, och nu förvaras verken på en auktionsbyrå. Styrelsen menar att de inte kan förvara konst så öppet som är värt miljontals kronor. Men en del av de boende var ändå upprörda.

”Vi som bor i vår port blev mycket upprörda. Det har varit en sådan glädje att mötas av konst när man kommer in genom porten. De har tagit bort dem utan att prata med medlemmarna, säger medlemmen Lilian Nilsson till tidningen Mitt i.

Men nu ger jurister styrelsen rätt. Det finns inget som tvingar styrelsen att fråga medlemmarna innan man tar bort lösegendom. Att det enligt lagen krävs stämmobeslut innan man gör ”väsentliga förändringar” i fastigheten, verkar inte gälla konsten i det här fallet. Men det kan ändå vara bra att meddela medlemmarna.

ANNONS
ANNONS

”Hur som helst är det klokt av en styrelse att informera medlemmarna om vad man gör och varför. Man måste ju komma ihåg att det är medlemmarnas egendom, inte styrelsens”, säger Ulrika Blomqvist, vd och jurist på intresseorganisationen Bostadsrätterna, till Mitt i.