Dagens PS

Experter: Bobubblan kan vara förbi

varnar bostadsbubbla
"En sammanblandning av ingredienser skickar upp bostadspriser till tidigare icke skådade nivåer världen över", menar ekonom i rapport och varnar för svensk bostadsbubbla.
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 16 okt. 2017Publicerad: 16 okt. 2017

“Det är inte omöjligt”, säger en av dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Bo Söderberg, analyschef på Boverket, som tror att bubblan på bostadsmarknaden redan kan ha passerat.

“Att priserna mattas av betyder inte att vi har en bostadsbubbla. En bubbla kännetecknas av snabbt stigande priser som drivs av orealistiska förhoppningar om höga framtida prisnivåer. Det är vad vi har sett tidigare. Men att avgöra om de tidigare prisuppgångarna har drivits av spekulation är svårt”, säger Bo Söderberg till Metro och får stöd av Harry Flam, ordförande i Finanspolitiska rådet.

Harry Flam menar att bostadspriserna faller av andra orsaker, det behöver inte prompt bero på en krasch på bostadsmarknaden.

“Just nu finns det en rad faktorer som skulle kunna påverka priset negativt”, säger han till Metro.

Enligt experterna är det en kombination av det rekordhöga bostadsbyggandet och oron för höjda räntor och skärpta amorteringskrav som gör att bostadspriserna planar ut.

Metro konstaterar med hänvisning till Svensk mäklarstatistik att det nu tar längre tid att sälja sin bostad, samtidigt är det enligt siffror från Hemnet rekordmånga som vill sälja sin bostad.

Bo Söderberg på Boverket säger i artikeln att det länge lönat sig att investera i den svenska bostadsmarknaden; det har varit onormalt lönsamt, anser han och slår fast att det råder obalanser på området.

“Förväntningarna på att räntorna kommer gå upp och indikationen på att det tar längre tid att sälja nu tyder på att det kanske inte blir en fortsatt snabb prisuppgång. Vi kanske är på väg mot en stabiliserad prisnivå.”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS